2017-10-16
Wiedziałeś, że soki z czerwonych, jesiennych warzyw, takich jak papryka czy pomidory doskonale smakują na słodko? Zgadniesz, dlaczego pomidory zwane były niegdyś jabłkami miłości i jaki alkohol można z nich przygotować?
Odkryj całą prawdę o wyjątkowych warzywach, z których powstają soki Ogrodów Natury.
1. Lepiej z cukrem czy z chili?
Soki Ogrodów Natury - pomidorowy i wielowarzywny, wyprodukowany z buraków, papryki i pomidorów, doskonale sprawdzają się także jako słodki napój! Wystarczy połączyć je z sokiem jabłkowym albo odrobiną cukru trzcinowego. Kto woli pikantne zestawienia, powinien dosypać do nich z kolei chili w proszku lub pieprz cayenne. - Taki koktajl doskonale sprawdzi się jako dodatek do potraw z bazylią i z oregano – tłumaczy dietetyk Anna Czyż.
Szukasz jeszcze bardziej oryginalnych połączeń smakowych? Popijaj sokiem pomidorowym Ogrodów Natury dania z serami dojrzewającymi albo te zawierające oliwę, orzechy lub pestki.
– Dzięki temu nie tylko uwydatnisz smak samych pomidorów, ale również poprawisz przyswajanie zawartego w nich likopenu, czyli zdrowego związku z grupy karotenów – tłumaczy ekspertka. Z kolei sok wielowarzywny serwuj z daniami zawierającymi oleje smakowe lub ocet balsamiczny. Unikaj zaś łączenia obu soków z kwaśnymi warzywami i owocami oraz przetworami mlecznymi, jeśli nie chcesz stracić ich wyjątkowych walorów smakowych.
2. Czerwonych, jesiennych warzyw używano jako afrodyzjaków i… składników alkoholi
Jabłka miłości to nieprzypadkowa nazwa, nadana pomidorom w XVI wieku przez Europejczyków. Wierzono bowiem, że warzywa te, sprowadzone przez konkwistadorów, zwiększają popęd seksualny. Dziś jeden z popularnych mitów mówi, że wiązało się to też z kształtem i kolorem tych warzyw, które miały przypominać serce. Nic jednak bardziej mylnego. Pierwsze pomidory, które trafiły na Stary Ląd, były pomarańczowo-żółte, delikatnie prążkowane i mocno niekształtne. Z tego też powodu ówcześni nazywali je również złotymi jabłkami.
Pomidory dość szybko stały się w kuchni powszechnym dodatkiem! I to nawet niedojrzałe, które cięto na drobne paseczki i używano jak przyprawy. Podobnie było z papryką. „We wczesnych czasach postkolumbijskich dodawano ją do zup, potrawek, sosów i dań warzywnych, czasami cztery lub pięć odmian w jednym daniu: suszono ją i również marynowano jako przenośny przysmak podróżników – czytamy w „Historii kuchni”.
Dziś pomidory i papryki najczęściej wykorzystuje się w sosach i zupach oraz sokach, na przykład z Ogrodów Natury. Koneserzy alkoholi potrafią z nich przygotować mocne, spirytusowe napoje, na przykład paprykową tequilę czy wino z pomidorów.
3. Doceniane tylko przez światowców
Najpierw na Starym Kontynencie tylko podróżnicy lub możnowładcy, których stać było na dalekie podróże, doceniali wyjątkowy smak czerwonych papryk i pomidorów. Rozkoszowali się nimi przy stołach dworskich w Europie Zachodniej, a z czasem również w Polsce.
Mniej otwarci na kulinarne doznania dawali się zwieść przesądom mówiącym, że owo „dziwaczne” jedzenie potrafi chociażby psuć humor! Z czasem jednak warzywom tym udało się ostatecznie podbić serca smakoszy. Dziś możesz cieszyć się ich smakiem, pijąc chociażby soki Ogrodów Natury:
Sok wielowarzywny Ogrody Natury pomidor – burak – papryka
Sok o smaku czerwonych warzyw jest źródłem antyoksydantów, a więc substancji nie tylko chroniących przed nowotworami, ale również spowalniających starzenie się organizmu.
Sok wielowarzywny Ogrodów Natury przede wszystkim przyciąga klientów smakiem – tak stwierdziło aż 39 proc. z nich. W dalszej kolejności doceniana jest jego naturalność (23 proc.) oraz wielkość porcji, w jakiej jest sprzedawany (23 proc.).
Pojemność: 225 ml
Opakowanie: szklana butelka
Wartości odżywcze w 100 ml:
Białko - 1,3 g
Węglowodany - 4,6 g
Tłuszcz - 0,3 g
Sód - 0,5 g
Wartość energetyczna w 100 g – 100 kJ/24 kcal
Sok Ogrody Natury z pomidorów
Sok pomidorowy jest pożywnym uzupełnieniem każdej diety. Konsumenci cenią go za smak (31 proc.) i naturalność (18 proc.), ale przede wszystkim za to, że pomaga utrzymać dobrą formę (42 proc.).
Poza tym pomidory należą do jednych z najulubieńszych warzyw na świecie. Aztekowie uprawiali je już w VII wieku przed naszą erą, a dobrą tradycję trzeba kontynuować.
Pojemność: 225 ml
Opakowanie: szklana butelka
Wartości odżywcze w 100 ml:
Białko – 0,8 g
Węglowodany – 3,3 g
Tłuszcz - 0,2 g
Wartość energetyczna w 100 g – 106 kJ/25 kcal
Nadesłał:
Biuro Prasowe Marwit
|
|