5 powodów, dla których warto uzdatniać wodę
Prowadzenie zdrowego trybu życia jest coraz bardziej popularne. Dobrze zbilansowana dieta oraz aktywność fizyczna nie mogą się jednak obejść bez jednego istotnego składnika - wody. Dlaczego jest tak ważna i należy ją uzdatniać?
- Woda jest nam potrzebna do wielu czynności domowych. Używamy jej do higieny osobistej, sprzątania, gotowania czy picia. Warto zatem zadbać o jej dobre parametry, które pozytywnie wpłyną na naszą jakość życia – mówi Zofia Czechowicz, ekspert firmy UST-M Sp. z o. o.
Lepszy smak potraw i napojów
Zanieczyszczenia znajdujące się w wodzie mają duży wpływ na jej kolor, smak, zapach,
a przede wszystkim na nasze zdrowie. Rozwiązaniem dla tego problemu jest zamontowanie filtra z odwróconą osmozą, które aż w 96% oczyszcza wodę. Taką wodę można używać do mycia owoców, warzyw oraz do gotowania i picia. Potrawy i napoje przygotowane na jej bazie zyskują lepszy smak.
Zdrowsza skóra i włosy
Zastosowanie filtrów prysznicowych pozwoli nam jeszcze bardziej zadbać o siebie. Zawarty w wodzie chlor wysusza skórę i pogarsza jej stan, szczególnie u osób z cerą delikatną lub naczyniową. Przefiltrowana woda wpłynie pozytywnie na naszą cerę oraz pozwoli zmniejszyć ilość kosmetyków, którymi niwelujemy powstałe niedoskonałości.
Woda bez chloru
Źródłem problemu przesuszonej skóry i zniszczonych włosów może być chlor zawarty w wodzie. By go wyeliminować, warto jest rozważyć zakup filtra prysznicowego. Montuje się go na baterii albo na słuchawce prysznica. Zawiera on węgiel z łupin orzecha kokosowego, który eliminuje chlor i substancje chloropodobne. Zapewni to gładkość naszej skórze i włosom.
Miękka woda
Stację zmiękczające wodę pozwalają na ochronę instalacji sanitarnych w całym domu, kotłów C.O. i sprzętu AGD. Na rynku dostępne są zmiękczacze kompaktowe, zawierające żywicę jonowymienną jako złoże zmiękczające. Wystarczy średnio raz w miesiącu uzupełnić zasobnik tabletkami solnymi, by zmiękczacz funkcjonował prawidłowo. Zmiękczacze obniżają nadmierną twardość, dzięki temu eliminują kamień kotłowy (przyczynia się to do zmniejszenie zużycia energii), a z armatury kuchennej i łazienkowej znika nieestetyczny, biały nalot.
Bezpieczeństwo i oszczędność
Mało kto wie, że nie wszystkie wody butelkowane są odpowiednie dla każdego. Woda raz otwarta powinna być spożyta w ciągu doby, w przeciwnym wypadku rozwijają się w niej mikroorganizmy, które szkodzą układowi trawiennemu. Filtrując wodę nie tylko podwyższamy jej jakość, ale uwalniamy się od obowiązku kupowania wody butelkowanej. Zyskujemy pewność, że pijemy czystą i zdrową wodę, a tego nie sposób przecenić.
Nadesłał:
Marta-Sfera
|