belVita przygotowała raport z okazji Europejskiego Dnia Śniadania


2013-04-24
Z raportu przygotowanego przez markę belVita, ciastek o wyjątkowej recepturze stworzonej specjalnie z myślą o śniadaniu, wynika, że lekkie i pożywne śniadanie to mit.

Z okazji Europejskiego Dnia Śniadania marka belVita przygotowała raport pokazujący, jak wygląda pierwszy posiłek Polaków i jakie ma to znaczenie dla naszego zdrowia. Opracowanie zostało przygotowane na bazie najświeższych badań IPSOS wykonanych na zlecenie Kraft Foods Polska na reprezentatywnej grupie Polaków z kwietnia br. Wyniki pokazują, że Polacy jedzą tradycyjnie, najczęściej sięgają po herbatę oraz kanapki z wędliną lub serem. Jeśli nie zdążymy zjeść w domu, spożywamy posiłek w pracy – robi tak już 12% pracujących rodaków. Badanie pokazuje jednak, że sama świadomość, iż śniadanie jest ważne, nie wystarcza - aż 15% Polaków nie je go w ogóle. Co gorsza, odsetek ten rośnie wśród uczniów i studentów, już co 5-ty nie jada pierwszego posiłku. To pokazuje, że odsetek Polaków nie jedzących śniadanie w przyszłości może niebezpiecznie rosnąć. Coraz szybsze tempo życia, zabieganie nie sprzyja zdrowym nawykom żywieniowym. Dlaczego to takie ważne?

Przeczytaj również:

 

Śniadanie – dostarcza energii i poprawia nastrój

 

Po wielu godzinach snu potrzebujemy silnego bodźca, który rozbudzi nas i przygotuje na codzienne wyzwania. Ilość energii i składników odżywczych dostarczonych podczas porannego posiłku decyduje o naszej wydolności psychofizycznej w pierwszej̨ części dnia. A czas pomiędzy śniadaniem, a obiadem to z reguły okres najintensywniejszego wysiłku umysłowego. Śniadanie dostarcza organizmowi wartości odżywczych i glukozy, czyli łatwo przyswajalnej energii niezbędnej do intensywnej pracy. Poranny posiłek wzmaga koncentrację, poprawia kreatywność i zdolności werbalne. Co więcej, spożywanie śniadania poprawia pamięć krótkoterminową i epizodyczną oraz identyfikację bodźców wzrokowych. Z raportu marki belVita wynika również, że jedzenie śniadań ma ogromne znaczenie dla zdrowia człowieka także w perspektywie długoterminowej.  Śniadanie jest wręcz niezbędne w diecie osób z podwyższonym poziomem cholesterolu.  Eksperci mają wiele dowodów na to, że u osób jedzących regularnie pierwszy posiłek, wskaźnik masy ciała (BMI) utrzymuje się na stabilnym poziomie. Mniejsze jest też u nich ryzyko nadwagi w porównaniu z osobami niejedzącymi śniadań lub jedzącymi je nieregularnie. Rezygnując z porannego posiłku sprawiamy, że nasz organizm domaga się większej porcji energii przez cały dzień.

 

Śniadanie powinno być zbilansowane

 

Zbilansowane śniadanie to podstawa, trudno jednak uznać za takie bułkę złapaną w biegu czy kawę na czczo. Wbrew pozorom definicja zbilansowanego śniadania jest bardzo prosta. „Przede wszystkim powinno być urozmaicone, a więc zawierać produkty ze wszystkich grup żywności zawartych w piramidzie zdrowego żywienia, w ilościach dostosowanych do indywidualnych potrzeb konsumentów.“ - komentuje dr inż. Danuta Gajewska, dietetyk i wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Jedno z podstawowychzaleceń sugeruje, aby dzień zacząć od dość obfitego śniadania, a zakończyć skromną kolacją. Rano organizm potrzebuje energii i składników odżywczychdo działania i na śniadanie możemy przeznaczyć nawet 30% całkowitejkalorycznej diety.

 

Jak zjeść zbilansowane śniadanie w natłoku codziennych obowiązków, kiedy doskwiera nam brak czasu i piętrzące się sprawy do załatwienia? Eksperci wskazują m.in. na gotowe produkty zbożowe lub ciastka wielozbożowe jak belVita. Są one źródłem cennych węglowodanów złożonych i błonnika. Wystarczy je połączyć z produktami mlecznymi, owocami i np. ciepłym napojem, by stworzyć zbilansowane śniadanie. „Dzięki kontrolowanemu procesowi produkcji i starannemu doborowi składników zbożowych, ciastka belVita zawierają skrobię lepszej jakości, która jest wolniej trawiona. Węglowodany zawarte w ciastkach belVita zjedzonych jako element zbilansowanego śniadania, uwalniają się miarowo przez cztery godziny dostarczając energii na cały poranek.– dodaje Agnieszka Dobrowolska, Kierownik marki belVita. Takie działanie zostało udowodnione w pięciu randomizowanych, naprzemianległych badaniach klinicznych, przeprowadzonych przez niezależnych naukowców z Francji, Kanady i Australii. Właśnie dlatego belVita to doskonały element zbilansowanego śniadania. Zapraszamy do lektury raportu marki belVita „Śniadanie i jego znaczenie dla naszego zdrowia” w całości.




Nadesłał:

RC2

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl