Catering dietetyczny – czy to aby na pewno dobry pomysł?


2015-02-17
W ostatnim czasie oferta wielu firm gastronomicznych poszerzyła się o tzw. catering dietetyczny. Mając na uwadze to, jak bardzo jesteśmy dziś zabiegani, pomysł, by kto inny przygotowywał nam i przywoził zdrowe posiłki jest bez wątpienia ciekawy.

Jak się jednak okazuje, gorzej z jego wykonaniem - jadłospis taki rzadko bowiem bywa dopasowany do naszych potrzeb i nie daje nam żadnej wiedzy na temat zasad żywienia. Warto zatem zastanowić się, jakie są plusy i minusy takiego rozwiązania.

Catering dietetyczny, choć nie jest pomysłem nowym, w ostatnim czasie zaczyna cieszyć się szczególnym zainteresowaniem. Wynika to przede wszystkim z trybu życia, jaki obecnie prowadzimy, przez co na wiele rzeczy brakuje nam po prostu czasu. Do tego dochodzi moda na „bycie fit” i coraz większa świadomość roli zdrowego odżywiania.

Zanim się jednak zdecydujemy skorzystać z tego typu oferty, powinniśmy uświadomić sobie, że obok niewątpliwych zalet rozwiązanie w postaci codziennego dowożenia posiłków ma również swoje wady. Na co więc powinniśmy zwrócić szczególną uwagę?

Łatwiej o regularne odżywianie

- Przede wszystkim catering dietetyczny pozwala wyeliminować jedną z głównych przyczyn otyłości, czyli nieregularne odżywianie. Dysponując gotowym zestawem dań po prostu dużo łatwiej będzie nam jeść o stałych porach – wyjaśnia Radosław Majewski z Centrum Dietetyki Stosowanej w Białymstoku.

W praktyce już sam fakt podzielenia naszego jadłospisu na 5 posiłków serwowanych w równych odstępach czasu może sprawić, że zaczniemy tracić masę ciała. Wynika to z faktu stymulacji ośrodka sytości, dzięki czemu organizm nie musi magazynować energii w postaci tkanki tłuszczowej.

Pamiętajmy przy tym, iż jednym z gorszych zachowań, jakie dotyczą społeczeństw krajów rozwiniętych, jest głodzenie się przez cały dzień i rekompensowanie niedoboru pożywienia obfitym posiłkiem wieczornym.

Dieta niskokaloryczna – ale czy zbilansowana?


Dowożone do pracy lub domu posiłki mogą nam więc ułatwić regularne odżywianie. Istotne jednak jest, by zamówiona przez nas dieta była odpowiednio zbilansowana czyli pokrywała zapotrzebowanie organizmu na wszystkie składniki odżywcze. W przeciwnym razie konsekwencje niedoborowej diety odbiją się negatywnie na naszym zdrowiu.

- Obok kaloryczności należy również wziąć pod uwagę indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze (jest ich ok. 60: witaminy, składniki mineralne, aminokwasy, węglowodany, białka etc.). I choć normy w tym względzie są dość szerokie, to przy układaniu jadłospisu nie można zapominać o czynnikach które  mogą indywidualizować zapotrzebowanie na te składniki (aktywność fizyczna, ciąża, laktacja, występujące choroby czy przyjmowane leki) dodaje przedstawiciel Centrum Dietetyki Stosowanej.

Do tego dochodzą produkty zalecane i przeciwwskazane, a także coś zupełnie prozaicznego – nasze preferencje żywieniowe. Trudno przecież wyobrazić sobie, by ktoś codzienne zmuszał się do jedzenia produktów których po prostu nie lubi. A niestety, w przypadku cateringu dietetycznego rzadko mamy wpływ na dobór produktów w menu.

Wsparcie dietetyka


Dobrą praktyką firm oferujących dowóz zdrowych posiłków powinno zatem być zapewnienie klientom stałej opieki dietetyka. Racjonalny jadłospis należy bowiem tworzyć m.in. na podstawie analizy składu ciała i wywiadu żywieniowego, podczas którego uzbiera się informację konieczne do opracowania diety.

- Dodatkowo, w procesie odchudzania przychodzi na ogół taki moment, gdy w związku z redukcja masy ciała spada nasz podstawowy wydatek energetyczny i przestajemy „gubić” zbędne kilogramy. Niezwykle ważne jest, by w tym momencie odpowiednio zareagować - ponownie przeliczyć całą dietę i zmodyfikować ją pod kątem nowych potrzeb – opisuje dietetyk Remigiusz Filarski.

Jeśli tego nie zrobimy, nasza masa ciała prawdopodobnie stanie w miejscu, a my nie widząc dalszych efektów szybko się zniechęcimy. To z kolei grozi powrotem do dawnych nawyków żywieniowych i wystąpieniem efektu jo-jo.

Uczmy się gotować samodzielnie

Z tym ostatnim wiąże się też jedna z większych wad cateringu dietetycznego: dowóz gotowych posiłków nie daje nam tak naprawdę żadnej wiedzy na temat tego, jak gotować nie tylko smacznie, ale i zdrowo. Nie wiemy, z czego wynika np. wielkość porcji czy taki, a nie inny rozkład jedzenia w ciągu dnia. Teoretycznie wnioski można wyciągać z obserwacji, jednak w praktyce, gdy przychodzi do decyzji zakupowych, wiele osób sięga po produkty sprzed rozpoczęcia diety.

- Bywa tak, że skład oraz przygotowanie posiłków  przez profesjonalnych kucharzy z firmy cateringowej jest bardzo skomplikowany co niewątpliwie wpływa pozytywnie na atrakcyjność dowożonych zestawów.  W daniach tych pojawiają się składniki trudno dostępne w tradycyjnych sklepach  jak np. gorczyca indyjska, algi morskie,, liście winogron etc.  Jednak w codziennym życiu  dążymy do tego by nasze posiłki były w miarę proste i łatwe w przygotowaniu. Mimo, iż wielu z nas lubi wykwintną kuchnię to późniejsze powtórzenie  dań cateringowych okazuje się być niemożliwe – podpowiada na koniec ekspert z Centrum Dietetyki Stosowanej.

Umiejętność samodzielnego gotowania jest również istotna z innego powodu. Większość firm oferujących catering dietetyczny działa tylko od poniedziałku do piątku. W weekendy jesteśmy zatem zdani sami na siebie. A jeśli systematycznie, w każdą sobotę i niedzielę, będziemy zapominać o zdrowej diecie, ostateczne efekty mogą okazać się mniej spektakularne, niż początkowo zakładaliśmy.



Nadesłał:

publicum

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl