Co jeść a czego unikać?
Temat żywienia jest w ostatnich latach bardzo modnych, zewsząd wszelacy dietetycy czy firmy farmaceutyczne bombardują nas informują o coraz to nowych specyfikach, które wprowadzają na rynek i reklamują jako zdrowe, pożyteczne, czasem zresztą w bardzo przekonujący sposób.
Pozwólcie jednak, że stworzę własną listę niesponsorowaną przez nikogo produktów, które wypadałoby chociaż co jakiś czas umieść w swoim jadłospisie, a które ograniczyć do minimum.
Produkty zawierające Białko:
ryby (najlepiej mórz północy), jajka, drób (szczególnie piersi kurze i indycze), wołowina, cielęcina oraz dziczyzna
Węglowodany:
Warzywa, owoce, płatki, otręby, ryz brązowy, kasze, glukoza, miód, ryz preparowany, Carbo, chleb razowy
Tłuszcze:
Tran, oliwę z oliwek, olej lniany, żółtka jaj, avocado, ryby.
Owoce i warzywa
To prawdziwy klucz do zdrowia. Jedzmy dużo marchwi, jabłek, moreli, śliwek, gruszek wszelakich cytrusów, które są aż przepełnione różnymi rodzajami witamin oraz minerałów i aż proszą się byśmy je jedli. Nie odmawiajmy im tego.
Polecam
margaryny, serki słodzone, konserwy mięsne, tanich wędlin i kiełbas, jogurtów słodzonych oraz jedzenia z fast foodów
Mam nadzieję, że ograniczyć: przeanalizowaliście całą moją listę i niebawem ją ocenicie. Czekam na Wasze propozycje produktów, które należy jak najczęściej spożywać oraz oczywiście tych, których wolelibyśmy unikać. Listę dzięki temu będziemy uzupełniać i poprawiać by była jak najbardziej przejrzysta i obejmowała jak najwięcej pozycji. Jeśli chcecie czytać także na inne tematy, zapraszam Was do czytania innych treści. Zobacz więcej
Nadesłał:
paatteer
|