Czas na kreatywne pikle! – Część 1…


Czas na kreatywne pikle! – Część 1…
2016-07-22
Kolorowe przetwory to jedne z najpyszniejszych symboli wakacji. Jesienią i zimą smaki zamknięte w słoikach przypominają o słonecznych miesiącach. Jakie oryginalne przetwory przygotować z sezonowych warzyw, podpowie ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.

Latem targi i stragany wypełnione są kolorowymi i smacznymi skarbami natury, a świeże warzywa kuszą nas na każdym kroku. Co roku o tej porze warto pokusić się o przygotowanie słoików z przetworami. Zamarynowane warzywa zachowują swoje właściwości zdrowotne, a otworzone podczas długich jesienno-zimowych dni, są kulinarnym wspomnieniem lata i niezawodnie urozmaicają zimowe menu. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski, proponuje przygotowanie młodych buraczków w wytrawnej, zaskakującej i bardzo aromatycznej odsłonie.

Przeczytaj również:

 

Przepis Adama Chrząstowskiego na młode buraczki w czerwonym winie

Młode buraczki w czerwonym winie

ü  3kg młodych buraczków z nacią (ok 5cm)

ü  1 łyżeczka Goździków Appetita

ü  1.5 łyżeczki Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety 

ü  1 łyżka Soli peklowej Appetita

ü  1 łyżeczka Imbiru mielonego Appetita

ü  3 szklanki cukru

ü  2 szklanki czerwonego wina

ü  3 szklanki octu jabłkowego

Przygotowanie:

Buraczki ugotuj w osolonej wodzie i obierz. Pozostałe składniki zagotuj. Przełóż buraczków do słoików i zalej je gorącą marynatą. Zakręć szczelnie i odstaw do zawekowania. 

Smacznego!

 

Goździki Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Imbir mielony, Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Cynamon mielony, Appetita Domowe Sekrety, 20 g, cena: ok. 1,40 zł

Sól peklowa, Appetita, 50 g, cena: ok. 1,40 zł



Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl