Czas na kreatywne pikle - Część 2... niezapomniany smak mirabelek


Czas na kreatywne pikle - Część 2... niezapomniany smak mirabelek
2016-08-04
Przygotowywanie domowych przetworów to tradycja, którą warto pielęgnować. Własne wyroby smakują najlepiej i pozwalają cieszyć się sezonowymi owocami również podczas zimowych miesięcy. Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita, zdradza nam swój przepis na marynowane mirabelki!

Lato to jedyny czas w roku, kiedy targi i bazarki wypełnione są świeżymi sezonowymi owocami, m.in. mirabelkami. Dlatego wakacyjne popołudnia warto poświęcić na przyrządzenie domowych przetworów, które idealnie sprawdzą się podczas chłodniejszych dni. Warto pamiętać również o zdrowotnych właściwościach tych owoców, które zawierają m.in. witaminy C i A, potas, wapń, żelazo i wzmocnią nasz organizm jesienią. W postaci dżemów, powideł, konfitur czy kreatywnych pikli, będą wspaniałym dodatkiem do wielu potraw. Ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski proponuje przygotowanie marynowanych mirabelek w marynacie zaskakującej bogactwem aromatów.

Przeczytaj również:

 

Przepis Adama Chrząstowskiego na marynowane mirabelki

Marynowane mirabelki

ü  3kg mirabelek

ü  5 szklanek octu jabłkowego

ü  4 szklanki cukru

ü  1.5 łyżeczki Cynamonu Appetita Domowe Sekrety

ü  0.5 łyżeczki Chili mielonego Appetita

ü  12 szt. Goździków Appetita

ü  36 ziaren Ziela angielskiego Appetita

ü  1 łyżeczka kardamonu

ü  24 cienkie plasterki świeżego imbiru

Przygotowanie:

Mirabelki dokładnie opłucz. Ocet zagotuj z cukrem i przyprawami. Przełóż mirabelki do słoików i zalej je gorącą marynatą. Wstaw słoiki do kąpieli wodnej i gotuj przez 25 minut. Następnie zakręć i odstaw do schłodzenia.

 

Smacznego!

 

Cynamon mielony Appetita,  20 g, cena: ok. 1,40 zł

Chili mielone Appetita, 20 g, cena: ok.  1,40 zł

Goździki Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Ziele angielskie Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł



Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl