Dieta błonnikowa


2013-01-04
Każdy kto kiedykolwiek w swoim życiu był na diecie odchudzającej na pewno słyszał o błonniku. W dietetyce jest o nim głośno ze względu na niesamowite właściwości tego specyficznego tworu występującego tylko i wyłącznie w roślinach.

 

Przeczytaj również:

 

Czym jest błonnik? Szczegółowe tłumaczenie nie ma raczej sensu, w każdym razie jest to składnik pokarmowy, którego nasz organizm nie jest w stanie przyswoić. Co to oznacza dla odchudzających się? Możliwość zapełnienia żołądka i przewodu pokarmowego bez obawy o to, że wraz z błonnikiem organizm przyswoi jakieś kalorie.

Tak jest w istocie, ale błonnik nie jest tylko i wyłącznie składnikiem wypełniającym. Jego znaczenie dla organizmu jest na tyle istotne, że nawet osoby, które o odchudzaniu nie myślały nigdy w życiu powinny zwrócić nań uwagę, błonnik to skuteczny środek odchudzający, ale nie tylko. Dlaczego?


Właściwości błonnika

- reguluje pracę przewodu pokarmowego zapobiegając przy okazji zaparciom,

- przeciwdziała też hemoroidom i nowotworom jelita grubego. W krajach gdzie spożywa się dużo błonnika choroby takie praktycznie nie występują,

- błonnik blokuje przyswajanie cukrów. W efekcie cukry które zjadamy nie są w całości przetwarzane na energię lub tkankę tłuszczową, to w pewnym stopniu wpływa też na zmniejszenie zagrożenia cukrzycą typu II,

- błonnik blokuje też wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego, a poza tym obniża poziom cholesterolu,

- zapobiega też kamicy żółciowej, bo wychwytuje z układu pokarmowego kwasy żółciowe, a na dodatek doskonale wiąże różnego rodzaju toksyny (w tym metale ciężkie).


Błonnik działa zbawiennie i idealnie wypełnia, ale jedynie pod warunkiem, że dietę wysokobłonnikową uzupełnimy podwyższonym spożyciem wody. Bez wody włókno pokarmowe może zalegać w jelitach, co prowadzi do zaparć.


Dieta fiber czyli dieta z błonnikiem

Dieta fiber czyli dieta błonnikowa właściwie nie istnieje (należałoby nazwać ją wysokobłonnikową). Mówi się tak jednak o dietach, w których dominuje podaż pokarmów z błonnikiem czyli owoców, warzyw, ziaren, kasz. Dzięki wzbogaceniu posiłków w błonnik zyskujemy lepszą ochronę dla organizmu, a poza tym przyswajamy mniej kalorii, bo szybciej się nasycamy i ograniczamy apetyt.


Suplementy z błonnikiem

Błonnik znajdziemy też w różnego rodzaju suplementach (najczęściej przeznaczonych do walki z nadwagą). Ich spożycie również jest wskazane, ale rozsądnie i z umiarem. Nadmiar błonnika może powodować zaparcia, a tego przecież nie chcemy!



Nadesłał:

Dieta i zdrowie
http://dietasouthbeach.net.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl