Dieta zgodna z grupą krwi
Ludzkość od dawna poszukuje idealnej diety, nie tylko takiej, która pozwoli uzyskać szczupłą sylwetkę, ale również zapewni zdrowie i długie życie. Badacze uważają, iż im bardziej naturalne będzie nasze żywienie, tym lepiej dla nas.
Jedną z takich diet, która zależne są od naszej natury, a właściwie naszego organizmu, jest dieta zgodna z grupą krwi.
To, jaką grupę krwi mamy, ma niezwykle duży wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, a w szczególności naszego układu odpornościowego. Wiele badań dowodzi, iż istnieje duża zależność pomiędzy grupą krwi a pokarmem, jaki powinniśmy spożywać, aby nasz organizm czerpał z niego jak najwięcej. Jeśli więc znamy naszą grupę krwi, nasza dieta powinna odpowiadać poniższym zasadom:
Dieta dla grupy A
Zaleca się spożywanie pokarmów niskotłuszczowych, bezmięsnych, z duża ilością warzyw i owoców. Należy również ograniczyć spożywanie nabiału oraz jaj, a zamiast nich do diety wprowadzić mleko sojowe oraz ryżowe. W diecie powinny znaleźć się również orzeszki ziemne oraz włoskie, czarna i zielona fasola, a także czerwona soja. Ze zbóż należy wybierać amarantus, kaszę jaglaną oraz grykę, natomiast unikać pszenicy. Warzywa szczególnie polecane w diecie dla grupy A to: brokuł, botwina, dynia, kalarepa, czosnek, cykoria, marchew, pietruszka, por oraz owoce takie jak borówki, ananas, morele, śliwki, wiśnie.
Dieta dla grupy B
Osoby z tą grupą powinny spożywać mięso, głównie baraninę, dziczyznę, mięso królika oraz jagnięcinę, jak również ryby (halibuta, dorsza, jesiotra, makrelę, łososia, sardynki). Jeśli chodzi o spożywanie nabiału, to w przypadku tej grupy krwi nie ma szczególnych ograniczeń. Można również spożywać olej lniany czy oliwę z oliwek, natomiast unikać oleju kukurydzianego, słonecznikowego, rzepakowego. Warzywa w diecie dla grupy B to głównie: brokuł, bakłażan, botwinka, buraki, pietruszka, marchew, papryka oraz owoce: winogrona, ananas, banan.
Dieta dla grupy AB
W przypadku tej grupy warto spożywać mięso w postaci ryb i owoców morza. Nie ma również ograniczeń w kwestii spożywania nabiału oraz jaj. Jeśli chodzi o orzechy oraz pestki, to należy spożywać w umiarkowanym stopniu. Wśród zbóż preferowane będą quinoa, otręby ryżowe, owsiane, ryż, orkisz, żyto. Warzywa wskazane dla grupy AB to burak, botwinka, kalafior, kapusta, seler, por, ogórek oraz owoce: agrest, śliwki, wiśnie, cytryny, winogrona.
Dieta dla grupy 0
Dieta dla osób z tą grupą powinna być bogata w białko, głównie w postaci mięsa: baraniny, wołowiny, cielęciny, jagnięciny oraz ryb: makreli, pstrąga, halibuta, łososia. Należy jednak ograniczać spożycie nabiału, zastępując je mlekiem sojowym, ryżowym oraz tofu. Można spożywać olej lniany, oliwę z oliwek, olej z pestek dyni. Zdecydowanie należy wyeliminować z diety zboża, w każdej postaci. Wśród warzyw polecane będą brokuły, czerwona papryka, cebula, jarmuż, dynia, kapusta włoska, a także owoce w postaci śliwek czy moreli.
Więcej na ten temat można przeczytać w artykule: Dieta zgodna z grupą krwi
To jedynie kilka wskazówek dietetycznych dla każdej z grup krwi. Zaleceń oraz przeciwwskazań jest znacznie więcej, dlatego warto temat poznać bliżej i zacząć wprowadzać stosowne zmiany do naszego sposobu żywienia.
Źródło: Akademia Długowieczności
Nadesłał:
JoannaS
|