Fafernuchy – kurpiowskie ciastka z marchwi i pieprzu
Kuchnia kurpiowska słynie z prostoty i naturalności. Jej znakiem rozpoznawczym są bardzo wyraźne i ostre smaki, które odnaleźć można także w… tradycyjnych ciasteczkach Fafernuchach!
Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa Pfefferkűchen, co oznacza, że przepis zawitał do nas z Zachodu.
Mimo że połączenie słodkiej marchwi z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Zrobione dla bliskich ot tak… prosto z serca będą miłą kulinarną niespodzianką.
Fafernuchy
Składniki:
· 300g marchwi startej na małych oczkach
· 300g mąki żytniej
· 3 łyżki cukru
· 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
· 1,5 łyżeczki cynamonu
· 1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.
2. Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka.
3. Pokrój wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka.
4. Przełóż na blachę i piecz w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Więcej przepisów na oryginalne wypieki znajduje się w Wielkiej Księdze z Wypiekami – Prosto z serc polskich regionów.
Nadesłał:
KMC
|