Fafernuchy – kurpiowskie ciastka z marchwi i pieprzu


Fafernuchy – kurpiowskie ciastka z marchwi i pieprzu
2016-11-09
Kuchnia kurpiowska słynie z prostoty i naturalności. Jej znakiem rozpoznawczym są bardzo wyraźne i ostre smaki, które odnaleźć można także w… tradycyjnych ciasteczkach Fafernuchach!

Umiejętność wypieku tego przysmaku jest pielęgnowana i przekazywana z pokolenia na pokolenie. Ich nazwa prawdopodobnie pochodzi od niemieckiego słowa Pfefferkűchen, co oznacza, że przepis zawitał do nas z Zachodu.

Przeczytaj również:

Mimo że połączenie słodkiej marchwi z czarnym pieprzem może wydawać się kontrowersyjne, przyprawa stanowi doskonałe uzupełnienie smaku ciasteczek. Zrobione dla bliskich ot tak… prosto z serca będą miłą kulinarną niespodzianką.

 

 

Fafernuchy

 

Składniki:

·         300g marchwi startej na małych oczkach

·         300g mąki żytniej

·         3 łyżki cukru

·         1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego

·         1,5 łyżeczki cynamonu

·         1 płaska łyżka proszku do pieczenia Delecta

 

Sposób przygotowania:

1.       Wymieszaj starte marchewki i cukier. Duś na wolnym ogniu w garnku, aż marchewka puści sok.

2.       Dodaj mąkę żytnią, proszek i przyprawy. Wyrabiaj ciasto w kształcie grubego wałka.

3.       Pokrój wałek na ukos, na kawałki przypominające duże kopytka.

4.       Przełóż na blachę i piecz w 200 stopniach, aż ciasteczka się zarumienią. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

 

Więcej przepisów na oryginalne wypieki znajduje się w Wielkiej Księdze z Wypiekami – Prosto z serc polskich regionów.



Nadesłał:

KMC

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl