Gorący trend! Kuchnia prosto z żaru ogniska


Gorący trend! Kuchnia prosto z żaru ogniska
2016-05-19
Pieczenie w ognisku to kulinarny powrót do źródeł. Wyśmienite dania z żaru są świetną alternatywą dla grilla i można przyrządzić w bardzo łatwy sposób. Jak gotować na żywym ogniu, podpowie Adam Chrząstowski – ambasador marki Appetita.

Smakołyki z ogniska są kwintesencją naturalnej kuchni, która zachwyca aromatami i wyjątkowym smakiem. Proste składniki, łatwość przygotowania i niepowtarzalne doznania kulinarne – to główne atuty pieczenia w ogniu. Wiosną i latem, gdy organizujemy spotkania ze znajomymi przy ognisku, warto sięgnąć po kreatywne przepisy, bo smakołyki z ogniska to nie tylko tradycyjna kiełbasa i pieczone ziemniaki. Mistrz kuchni Adam Chrząstowski, ambasador marki, przygotował autorski przepis na soczyste piersi z kurczaka z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw Appetita, które można upiec w pół godziny!

Przeczytaj również:

 

Przepis Adama Chrząstowskiego na piersi kurczaka z ziołami, serem, suszonymi pomidorami i boczkiem pieczone w żarze

Składniki (dla czterech osób):

 

ü  4 szt. piersi kurczaka po 150g każda

ü  80g suszonych pomidorów osączonych z oliwy

ü  80g sera gouda w kawałku

ü  4 plastry boczku wędzonego

ü  sól,

ü  Zioła prowansalskie Appetita

ü  Pieprz czarny mielony Appetita,

ü  Gałka muszkatołowa mielona Appetita

ü  olej kokosowy

 

Przygotowanie:

Piersi natnij nożem tak, by powstała kieszonka. Pomidory pokrój w paski, a ser w kostkę i wymieszaj z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Przełóż ser z pomidorami do kieszonek. Na mięsie ułóż plastry boczku i zawiń każdą pierś w folię aluminiową posmarowaną wewnątrz olejem. Gdy w ognisku będzie już dużo żaru, zakop w nim zapakowane w folię mięso i piecz około 20 minut.  

Smacznego!

 

Gałka muszkatołowa mielona, Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł

Zioła prowansalskie, Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł

Pieprz czarny mielony, Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł

 



Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl