Grillowe inspiracje od Appetity
Sezon grillowy trwa w najlepsze! Podczas urlopów i weekendów bardzo chętnie ucztujemy na świeżym powietrzu, dlatego kolorowe potrawy z grilla są idealne właśnie podczas upalnych dni.
Przygotowując chrupiące pyszności, warto skorzystać z nowych mieszanek przyprawowych Appetita z linii Smaczne Grillowanie.
Mięso z rusztu ma niepowtarzalny smak. Nie jest to jedynie kwestia samego sposobu przyrządzenia. W grillowej kuchni bardzo ważną rolę odgrywają bowiem marynaty, które nadają potrawom wyjątkowy aromat i pyszny smak. Niebanalne kompozycje ziół i przypraw podkreślą to, co w mięsie najlepsze! Dzięki nowościom z oferty marki Appetita – kompozycjom przyprawowym i dołączonym do nich sosom, letnie szaszłyki będą dla gości intrygującym kulinarnym zaskoczeniem!
Przepis na soczyste szaszłyki (10 porcji)
2 duże piersi z kurczaka
20 plastrów boczku
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 cukinia
5 marchwi
4 cebule
1 opakowanie mieszanki przyprawowej Grill Szaszłyk z sosem paprykowym Appetita
oliwa z oliwek
3 łyżki ketchupu pikantnego
3 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego/greckiego) 1 opakowanie długich wykałaczek
Przygotowanie:
1. Opłucz piersi z kurczaka i pokrój je w dość dużą kostkę.
2. Plastry boczku przekrój wszerz na pół.
3. Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.
4. Umyj cukinię i pokrój ją w plastry (pozostaw skórkę).
5. Obierz marchwie i pokrój je w talarki.
6. Obierz cebule i pokrój wzdłuż na części o kształcie tzw. „piórek”.
7. Przygotuj marynatę do mięsa: do miseczki wsyp przyprawę Grill Szaszłyk Appetita, wymieszaj z oliwą z oliwek i połącz z pokrojoną piersią z kurczaka. Mięso odstaw na pół godziny do lodówki.
8. W oddzielnej miseczce przygotuj sos paprykowy dołączony do mieszanki przyprawowej Appetita. Sos paprykowy wsyp do naczynia i połącz z trzema łyżkami ketchupu pikantnego oraz trzema łyżkami majonezu (opcjonalnie, w wersji fit – zastosuj jogurt naturalny bądź jogurt grecki).
9. Wyjmij mięso z lodówki. Każdy kawałek kurczaka otocz plasterkiem boczku.
10. Przygotuj wykałaczki. Nadziewaj na nie po kolei cukinię, cebulkę, marchew, kurczaka z boczkiem i paprykę.
11. Grilluj szaszłyki, obracając je co kwadrans.
12. Podawaj danie z przygotowanym wcześniej sosem paprykowym, który podkreśli smak szaszłyków.
Smacznego!
Grill Szaszłyk z sosem paprykowym Appetita
Pikantna, idealnie pasujące do delikatnego mięsa z kurczaka i sezonowych warzyw, nada kolorowym szaszłykom wyjątkowy aromat. Kompozycja m.in. majeranku, czosnku, papryki, kolendry i pieprzu to gwarancja głębokiego smaku, który dopełni wyrazisty sos paprykowy. Wystarczy dodać ketchup pikantny i majonez, by cieszyć się sosem o wyśmienitym, pikantnym smaku.
30 g (20 g + 10 g), cena: ok. 1,60 zł
Nadesłał:
Berlińska Katarzyna
|