Grillowe inspiracje od Appetity


Grillowe inspiracje od Appetity
2015-08-06
Sezon grillowy trwa w najlepsze! Podczas urlopów i weekendów bardzo chętnie ucztujemy na świeżym powietrzu, dlatego kolorowe potrawy z grilla są idealne właśnie podczas upalnych dni.

Przygotowując chrupiące pyszności, warto skorzystać z nowych mieszanek przyprawowych Appetita z linii Smaczne Grillowanie.

Przeczytaj również:

Mięso z rusztu ma niepowtarzalny smak. Nie jest to jedynie kwestia samego sposobu przyrządzenia. W grillowej kuchni bardzo ważną rolę odgrywają bowiem marynaty, które nadają potrawom wyjątkowy aromat i pyszny smak. Niebanalne kompozycje ziół i przypraw podkreślą to, co w mięsie najlepsze! Dzięki nowościom z oferty marki Appetita – kompozycjom przyprawowym i dołączonym do nich sosom, letnie szaszłyki będą dla gości intrygującym kulinarnym zaskoczeniem!

Przepis na soczyste szaszłyki (10 porcji)

2 duże piersi z kurczaka

20 plastrów boczku

2 papryki czerwone

2 papryki żółte

1 cukinia

5 marchwi

4 cebule

1 opakowanie mieszanki przyprawowej Grill Szaszłyk z sosem paprykowym Appetita

oliwa z oliwek

3 łyżki ketchupu pikantnego

3 łyżki majonezu (lub jogurtu naturalnego/greckiego) 1 opakowanie długich wykałaczek

 

Przygotowanie:

1.       Opłucz piersi z kurczaka i pokrój je w dość dużą kostkę.

2.       Plastry boczku przekrój wszerz na pół.

3.       Papryki opłucz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość dużą kostkę.

4.       Umyj cukinię i pokrój ją w plastry (pozostaw skórkę).

5.       Obierz marchwie i pokrój je w talarki.

6.       Obierz cebule i pokrój wzdłuż na części o kształcie tzw. „piórek”.

7.       Przygotuj marynatę do mięsa: do miseczki wsyp przyprawę Grill Szaszłyk Appetita, wymieszaj z oliwą z oliwek i połącz z pokrojoną piersią z kurczaka. Mięso odstaw na pół godziny do lodówki.

8.       W oddzielnej miseczce przygotuj sos paprykowy dołączony do mieszanki przyprawowej Appetita. Sos paprykowy wsyp do naczynia i połącz z trzema łyżkami ketchupu pikantnego oraz trzema łyżkami majonezu (opcjonalnie, w wersji fit – zastosuj jogurt naturalny bądź jogurt grecki).

9.   Wyjmij mięso z lodówki. Każdy kawałek kurczaka otocz plasterkiem boczku.

10.   Przygotuj wykałaczki. Nadziewaj na nie po kolei cukinię, cebulkę, marchew, kurczaka z boczkiem i paprykę.

11.   Grilluj szaszłyki, obracając je co kwadrans.

12.  Podawaj danie z przygotowanym wcześniej sosem paprykowym, który podkreśli smak szaszłyków.

Smacznego!

 

Grill Szaszłyk z sosem paprykowym Appetita

Pikantna, idealnie pasujące do delikatnego mięsa z kurczaka i sezonowych warzyw, nada kolorowym szaszłykom wyjątkowy aromat. Kompozycja m.in. majeranku, czosnku, papryki, kolendry i pieprzu to gwarancja głębokiego smaku, który dopełni wyrazisty sos paprykowy. Wystarczy dodać ketchup pikantny i majonez, by cieszyć się sosem o wyśmienitym, pikantnym smaku.

30 g (20 g + 10 g), cena: ok. 1,60 zł



Nadesłał:

Berlińska Katarzyna

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl