Jak sprawdzić jakość kawy?
Na rynku możemy spotkać dziesiątki rodzajów kaw i napojów kawowych. Wraz ze wzrostem świadomości związanej z wpływem prawidłowego odżywania na nasze dobre samopoczucie i zdrowie, coraz częściej wybieramy produkty pochodzące z natury.
Zanim kawa trafi do filiżanki poddawana jest różnym procesom. W przypadku kawy mielonej są to 2 główne kroki: palenie, mielenie. Natomiast kawa rozpuszczalna (tzw. instant) tych procesów musi przejść znacznie więcej, m.in.: parzy się ją już na etapie produkcji, z czego wynika, między innymi, jej specyficzny aromat i smak, określany przez specjalistów jako „płaski.”
- Żeby wybrać dobrą kawę faktycznie trzeba znaleźć ziarnistą, ponieważ na pewno wiemy, że jest to kawa. Najlepiej gdy jest ze świeżo upalonych ziaren. Ważnym aspektem jest też sprawdzanie daty ważności. Im jest ona dłuższa tym świeższe jest ziarno – mówi newsrm.tv Justyna Mizera, dietetyk. – Ważne jest też to jak wyglądają ziarna kawy, które powinny być lekko tłuste.
Nie powinno się też pić tzw. kawy plujki. – Poza tym, że tam znajdują się antyoksydanty i inne zdrowe substancje, to niestety pojawiają się substancje szkodliwe dla naszego organizmu – wyjaśnia dietetyk.
Osoby sięgające po kawę rozpuszczalną wybierają ją często ze względu na szybkość przygotowania oraz brak fusów. Natomiast jak ocenia Justyna Mizera nie jest to korzystne.
- Alternatywą często wybieraną przez konsumenta jest często kawa rozpuszczalna. Tu zaczynają się schody i jakieś niedomówienie dlatego, że do końca nie wiemy, co w tej kawie się znajduje. Teoretycznie powinny być to te same ziarna po nieco inny procesie obróbki, bardziej przetworzone – dodaje Justyna Mizera.
Nadesłał:
Serwis_Newsrm.tv
|