Kolorowa Wielkanoc Appetity
Jajka są kulinarnym przysmakiem najbardziej kojarzonym ze Świętami Wielkanocnymi. To nieodłączny element święconki i składnik wielu różnorodnych potraw, który stał się symbolem tych wyjątkowych dni.
Appetita podpowiada, jak urozmaicić świąteczne menu i przygotować oryginalne farsze do jajek oraz pasty jajeczne z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
Symbol odradzającego się życia i budzącej po zimie przyrody, znak przynoszący nadzieję i optymizm – tak w kulturze od wielu wieków opisywane jest jajko. Oprócz wymiaru duchowego, gości w polskiej tradycji także w kontekście kulinarnym. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć dań z jajek. Tradycyjny żurek, zimne nóżki, rolada z farszem czy oprószone solą i pieprzem jajka ze święconki – to one są podstawą wielu świątecznych specjałów. Tradycyjne potrawy warto urozmaicić, przygotowując na przykład jajka faszerowane na kilka sposobów. Różnokolorowe pasty z dodatkiem kompozycji ziół i przypraw Appetita, będą doskonałą przekąską lub dodatkiem do świątecznych wędlin i mięs.
Koperkowo-buraczkowe
Składniki:
- 6 jajek
- 3 łyżki ćwikły
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- Koperek suszony Appetita
- Pieprz czarny mielony Appetita
- Sól czosnkowa Appetita
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj ćwikłę i majonez, wymieszaj. Kolor powinien być intensywnie różowy, jednolity. Połącz masę z przyprawami. Za pomocą małej łyżeczki formuj porcje i nadziewaj ugotowane połówki białek. Udekoruj jajka posypując je koperkiem.
Pikantno-orientalne
Składniki:
- 6 jajek
- 1 papryka czerwona
- kilka kaparów
- łyżeczka oliwy z oliwek
- Kurkuma mielona Appetita
- Chilli mielone Appetita
- Papryka słodka Appetita
- Gałka muszkatołowa Appetita
- Pietruszka Appetita
- Pieprz kolorowy ziarnisty Appetita
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Dodaj bardzo drobno posiekane kapary i paprykę. Wlej łyżeczkę oliwy z oliwek, zioła, przyprawy i świeżo zmielony pieprz do smaku. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Przed podaniem posyp pietruszką.
Smacznego!
Aromatycznie czosnkowe
Składniki:
- 6 jaj
- 4 pieczarki
- 1 kiszony ogórek
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Czosnek mielony Appetita
- Przyprawa do potraw z jajek Appetita
- Pieprz czarny ziarnisty Appetita
- Szczypiorek
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo (5 minut). Po ostudzeniu, przekrój na pół i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i podsmaż na maśle z dodatkiem szczypty czosnku. Drobno posiekaj ogórek kiszony. Pieczarki i ogórek połącz z żółtkami, dodaj majonez, wymieszaj. Do masy wsyp 0,5 łyżeczki Przyprawy do potraw z jajek Appetita i zmiel do smaku Pieprz czarny ziarnisty Appetita. Wymieszaj. Za pomocą małej łyżeczki nakładaj farsz na białka. Posiekaj drobno szczypiorek i udekoruj jajka tuż przed podaniem.