Mężczyźni lubią ostre...


Mężczyźni lubią ostre...
2012-05-31
Zależność płci i upodobań kulinarnych można zaobserwować nawet podczas zwykłego lunchu w restauracji. Mężczyzna zamawia zazwyczaj soczyste mięso, podczas gdy kobiety są w stanie zadowolić się zwykłą sałatką. „Płeć smaku” brzmi niewiarygodnie, ale ma całkiem proste wytłumaczenie...

dobór smaków i potraw związany jest przede wszystkim z kubkami smakowymi, które u mężczyzn reagują znacznie lepiej na ostre i pikantne potrawy. A więc, skoro przez żołądek do serca,
to tylko z TABASCO®.
J

Przeczytaj również:

 

W ostrych smakach specjalizują się przede wszystkim kuchnie Ameryki Południowej.
Ma to związek z występowaniem tam jednych z najostrzejszych papryczek jakie zna ludzkie podniebienie – papryczek tabasco. Swoją ostrość zawdzięczają one obecności kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który drażni kubki smakowe. Na jego podstawie opracowano jednostkę ostrości Scoville'a (SHU - Scoville Hotness Unit), którą mierzy się ostrość potraw. Skala ostrości wynosi od 0 do 16 milionów jednostek, przy czym zero oznacza brak kapsaicyny. Warto zadbać o ostrość potraw, bo kapsaicyna nie tylko smakuje, ale posiada także właściwości lecznicze, przyspiesza przemianę materii, jest cennym źródłem witaminy C i co chyba najważniejsze, powoduje wydzielanie endorfiny – hormonu szczęścia.
Na pierwszym miejscu pod względem ostrości oraz popularności plasuje się, pochodząca z Karaibów i Jukatanu, papryczka habanero – baza sosów TABASCO®.

 

Sosy Tabasco® w skali ostrości Scoville'a

Sosy TABASCO®,Opis: Twardziel:Users:walk:Desktop:Skala ostrości.png produkowane są także
z innych odmian papryki takich jak habanero i jalapeno i posiadają nawet 7000 SHU. Idealnie uzupełniają
i podkreślają smak większości potraw mięsnych, potraw z grilla, zup oraz dań bazujących na roślinach strączkowych.
Po sytej i ostrej kolacji, na zwieńczenie wieczoru proponujemy podać równie ostre drinki - Krwawą Mary lub shota Wściekły Pies, oba oczywiście na bazie sosu TABASCO®.

 

Najostrzejsza plejada sosów to uniwersalny sos TABASCO® Original, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño, lżejszy w smaku, sos TABASCO® Chipotle Pepper, TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku i wywodzący się z gorącej Jamaiki sos TABASCO® Habanero.

 

Poniżej dwa sprawdzone przepisy na szybkie i ostre dotarcie do serca mężczyzny.

 

Marynowany dorsz TABASCO®

4 porcje

 

Składniki:

4 x 170g filety z dorsza, wygarbowane
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki 
TABASCO® Green Jalapeño
1 starta skórka limonki
30g świeże
j bułki tartej
1 łyżka świeżo startego parmezanu
1 łyżka posiekanej świeżej mięty

Do sosu:
4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
1 mała cebula
czerwona, drobno posiekana
12 oliwki Kalamata
1 łyżka cukru 
Parę kropel soku z limonki
1 łyżka posiekanej świeżej mięty

 

Przygotowanie:

Włóż dorsza do naczynia. Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sos TABASCO® oraz skórkę z limonki i dopraw czarnym pieprzem. Następnie oblej dorsza przygotowaną marynatą, przykryj i zostaw w lodówce na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 200°C, wymieszaj składniki do sosu.

 

Ułóż filety z dorsza na blasze, posyp skórką i piecz przez 12-15 minut, aż danie będzie gotowe.

 

W między czasie, wymieszaj w misce pokrojone pomidory, czerwoną cebulę i oliwki. Dodaj cukier i sok z limonki. Dodaj do smaku sosu TABASCO®. Tuż przed podaniem posyp całość posiekaną, świeżą miętą.

 

Risotto z pomidorami malinowymi, kiełbasą Chorizo i sosem TABASCO®

2 porcje

 

Składniki:

250g pokrojonych pomidorów malinowych

1 łyżka sosu TABASCO® Original

110g pokrojonych pomidorów zwykłych

175g grubo pokrojonej kiełbasy Chorizo

1 duża cebula, drobno krojona

2 ząbki czosnku, posiekane

225g ryżu

750ml gorącego bulionu warzywnego

2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

 

Przygotowanie:

 

Wymieszaj w jednej misce pomidory i sos TABASCO® i dopraw.

 

Rozgrzej patelnię i połóż na nią pokrojoną kiełbasę Chorizo i smaż na średnim ogrniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i ryż i chwilę podgrzewaj.

 

Następnie dolej do przygotowanej mieszanki bulion, dopraw, przykryj i smaż na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie ok. ¾ bulionu podnieś pokrywkę i smaż przez ok. 10-12 minut.

 

Dodaj zamarynowane pomidory i bazylię do gotowego risotto i dopraw. Całość smaż jeszcze przez parę minut, tak aby smaki się wymieszały.

 

Smacznego! J

 



Nadesłał:

WalkPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl