Morelowe szaszłyki, czyli bakaliowo na grillu z marką Siesta
Dania z rusztu zachwycają kolorami, niepowtarzalnym smakiem i dają wyobraźni ogromne pole do popisu. Marka Siesta podpowiada, jak w tym sezonie przygotować klasyczne grillowe danie, czyli szaszłyki z… bakaliami!
Bakalie są bardzo uniwersalnym dodatkiem do różnych potraw i wzbogacają smak nie tylko ciast czy domowego musli. Idealnie komponują się także z mięsami. Pyszne morele świetnie pasują do mięsa drobiowego i podkreślają jego delikatny smak. Słodkie Suszone morele Siesta w połączeniu z pikantną marynatą z dodatkiem Migdałów Siesta, dają bardzo intrygującą i nowoczesną kompozycję. Warto pamiętać również o tym, że bakalie mają nie tylko wyjątkowe walory smakowe, lecz także bardzo dużo składników odżywczych! Suszone morele zawierają m.in. beta-karoten, witaminy z grupy A, B, C i E, błonnik, żelazo i wapń, dlatego warto urozmaicać nimi dania jak najczęściej!
Przepis na szaszłyki z suszonymi morelami
Składniki:
ü 2 piersi indycze
ü 2 cukinie
ü 1 papryka czerwona
ü 1 papryka żółta
ü 1 papryka zielona
ü 3 cebule
ü 2 opakowania Moreli suszonych Siesta
ü 1 opakowanie Migdałów płatków Siesta
ü Oliwa z oliwek
ü Sól i pieprz
ü Papryka ostra
ü Zioła prowansalskie
ü Miód
ü Limonka
Przygotowanie
Marynata
Oliwę z oliwek wlej do miski. Dodaj sól, pieprz, paprykę ostrą, łyżkę miodu, sok z połówki limonki i łyżeczkę ziół prowansalskich. Płatki migdałów pokrusz na bardzo drobne kawałeczki i dodaj do pozostałych składników. Całość wymieszaj. Mięso indycze pokrój w średniej wielkości kostkę. Przełóż mięso do miski, dokładnie wymieszaj i odstaw pod przykryciem do lodówki na godzinę.
Szaszłyki
Przygotuj patyczki do szaszłyków. Papryki, cebule i cukinie (ze skórką) umyj i pokrój odpowiednio: papryki w średniej wielkości kostkę, cebulę wzdłuż w ćwiartki, a cukinię w talarki o grubości ok. 0,5 cm. Nadziewaj na patyczki kawałki mięsa oraz warzywa, przeplatając je Suszonym morelami Siesta. Grilluj do zarumienienia.
Smacznego!