Nie wszystkie warzywa są zdrowe
Wiosna. Robi się coraz cieplej i coraz słoneczniej. Coraz chętniej wychodzimy więc z domu, przyglądamy się sobie i innym, stwierdzając, że oto nadszedł czas by poprawić coś w swoim wyglądzie
Co robimy? Przechodzimy na dietę i zwiększamy aktywność fizyczną. O ile ćwiczenia (wykonywane z natężeniem w granicach zdrowego rozsądku) nie są w stanie nam zaszkodzić, o tyle dieta może - i to bardzo. Jak zmieniamy dietę wiosną? Jemy coraz więcej warzyw, a na naszych stołach zaczynają królować nowalijki. O ich szkodliwości mówi się od czasu do czasu, ale zbyt rzadko byśmy te ostrzeżenia rzeczywiście brali sobie do serca. Nowalijki, te wyhodowane we własnych ogródkach bądź w gospodarstwach ekologicznych nie szkodzą, ale nie oszukujmy się - większość z nas przydomowych ogródków nie posiada, a warzyw z ekologicznych upraw można by ze świecą szukać nie znajdując ich nawet w najbardziej bogato zaopatrzonych sklepach.
Tymczasem warzywa, które dominują na sklepowych półkach są faszerowane chemią. Chemią, która bardzo szkodzi.
Stare, dobre warzywa sezonowe
Dziś praktycznie się ich nie spotyka, bo sezon trwa cały rok, ale jak trwać może skoro okresy wegetacyjne roślin nie uległy zmianie, wciąż są uprawiane w tych samych strefach klimatycznych, a jeśli poza sezonem coś ląduje na naszym stole wędruje nań z bardzo daleka. Zdrowe, niefaszerowane chemią warzywa mają krótki okres przydatności do spożycia, szybko więdną, ulegają zasuszeniu bądź gniją tymczasem w sklepach epatują nas swym pięknym wyglądem: papryki, pomidory, ogórki - wszystkie dostępne bez problemów poza sezonem. Dlaczego nie uległy zepsuciu i nawet w sklepie leżą długimi tygodniami nie zmieniając wyglądu? Zakonserwowano je, a i w trakcie uprawy nie żałowano im chemii.
Jakie warzywa jeść wiosną?
Nowalijek lepiej unikać - to pewne, chyba że mamy zaufanie do sprzedawcy i wiemy, że pochodzą z upraw ekologicznych. Podobnie należałoby unikać warzyw uznawanych za sezonowe, niedostępne wiosną, jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje się w tym przypadku kupowanie mrożonek. Wbrew pozorom to one cechują się najlepszą jakością. Na świeże warzywa trzeba jeszcze trochę poczekać - już niedługo. Dla zdrowia warto uzbroić się w cierpliwość.