Odkryj Karpatkę na nowo! - Orkiszowy Tort Karpatkowy


Odkryj Karpatkę na nowo! - Orkiszowy Tort Karpatkowy
2016-09-14
Karpatka jest ciastem idealnym. Urzeka delikatnym, pofalowanym ciastem i słodkim, rozpływającym się w ustach kremem. Jest wspaniała zarówno latem – podawana schłodzona niczym lody, jak i zimą do gorącej kawy lub herbaty.

Mimo że nie jest najłatwiejszym ciastem do wykonania, warto podjąć trud jej upieczenia ot tak… prosto z serca. Jej wyborny smak i walory wizualne wynagrodzą każdą chwilę spędzoną w kuchni! Zainspiruj się przepisem na Orkiszowy Tort Karpatkowy. Wystarczy szczypta fantazji, aby odkryć smak tradycyjnej karpatki na nowo. 

Przeczytaj również:

 

 

Orkiszowy Tort Karpatkowy

Ciasto:

·         1 opakowanie Karpatki Delecta

·         1 szklanka mąki orkiszowej

·         250 ml wody

·         125 g margaryny

·         4–5 jaj (w zależności od wielkości)

 

Nadzienie:

·         500 ml mleka

·         200 g masła lub margaryny

·         250 g czerwonych porzeczek

·         50 g cukru

 

 

PRZYGOTOWANIE

 

1.    Przygotuj ciasto według wskazówek umieszczonych na opakowaniu i podziel je na 3 części. Do wypieku 3 cienkich blatów użyj tortownicy o średnicy 23 cm.

 

2.    Zawartość torebki z kremem wymieszaj z 200 ml mleka, a pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozprowadzony proszek i chwilę gotuj całość, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Ostudź krem, a następnie zmiksuj go dodając porcjami miękki tłuszcz.

 

3.    Umyte porzeczki zasyp cukrem i gotuj do momentu odparowania nadmiaru płynu. Następnie je zblenduj. Tak przygotowane owoce dodatkowo przetrzyj przez sitko, aby uzyskać gęsty, gładki mus.

 

4.    Na pierwszą warstwę wystudzonego ciasta wyłóż połowę przygotowanego kremu i połowę musu porzeczkowego. Nałóż drugi blat ciasta i powtórz czynność z kremem i musem. Na ostatniej, wierzchniej warstwie karpatki rozprowadź pozostały krem i owoce do dekoracji tortu.

 

Życzymy udanych wypieków!  Pamiętaj… w pieczeniu najbardziej ceni się szczere intencje.

Piecz śmiało dla innych… ot tak… prosto z serca.



Nadesłał:

KMC

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl