Pomysły na to, jak smacznie powitać dzień
                		 
		             | 
        
Jesień nie musi oznaczać nudy w jadłospisie! Wystarczy kilka smakowitych pomysłów, by zawsze zaczynać dzień od pysznego, pełnowartościowego posiłku. Skorzystaj z inspiracji na jesienne śniadania.
NA SZYBKO: Słoik z Serkiem Wiejskim, granolą i owocami
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: bardzo łatwy
Ilość porcji: 1
Składniki:
- Serek Wiejski OSM Piątnica 1 opakowanie
- kilka łyżek granoli
- garść truskawek
- garść borówek
- garść malin
- 2 figi
- garść mięty
- kilka łyżek miodu
Sposób przygotowania:
1.       Owoce umyj i osusz.
2.       Truskawki i figi pokrój w plastry.
3.       Podziel składniki na połowę i układaj w słoiku warstwami: granolę, borówki, Serek Wiejski z Piątnicy, truskawki, figi i maliny. Zrób takie dwa piętra.
4.       Na wierzch dodaj kilka łyżek miodu oraz udekoruj posiekanymi liśćmi mięty.
Ciesz się wyjątkowym smakiem!
NA SŁODKO: Racuszki z jabłkami na bazie Jogurtu Skyr
 
Czas przygotowania: 35 minut
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 4
Składniki:
- Jogurt typu islandzkiego Skyr Naturalny OSM Piątnica 2 szt. po 150g
- Mleko Wiejskie 3, 2% OSM Piątnica 250ml
- żółtka jaj 2 szt.
- proszek do pieczenia  1 płaska łyżeczka
- cukier waniliowy  2 łyżeczki
- cukier 1 łyżka
- mąka pszenna 250g
- jabłka 2 małe sztuki
- olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
1.       Do miski przełóż 2 opakowania Jogurtu Skyr z Piątnicy, wlej mleko, dodaj żółtka jaj, proszek do pieczenia, cukier zwykły i waniliowy oraz mąkę.
2.       Wszystko dokładnie wymieszaj ręcznie, najlepiej rózgą.
3.       Dodaj obrane i pokrojone w niewielkie kawałki jabłka i wszystko razem ponownie wymieszaj.
4.       Nabieraj ok. 1 i ½ łyżki ciasta i smaż racuchy na patelni, na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron placuszków.
5.       Podawaj posypane cukrem pudrem, brązowym cukrem lub z łyżką Jogurtu typu islandzkiego Skyr OSM Piątnica. Smacznego!
ZDROWO I POŻYWNIE: Owsianka z jabłkami, mascarpone i orzechami
 
Czas przygotowania: 10 minut
Stopień trudności: łatwy
Ilość porcji: 2
Składniki:
- Mleko Wiejskie 2,0% z Piątnicy 500 ml
- płatki owsiane błyskawiczne pół szklanki
- Mascarpone z Piątnicy 100 g
- 2 jabłka
- cynamon 1 łyżeczka
- garść orzechów włoskich i laskowych
- syrop klonowy 4 łyżki
 
Sposób przygotowania:
 
1.       Zagotuj mleko, dodaj płatki owsiane i gotuj dalej przez 5 minut.
2.       Następnie dodaj 1,5 jabłka pokrojonego w kostkę, cynamon i serek mascarpone z Piątnicy. Mieszaj wszystko przez 5 minut.
3.       Przelej owsiankę do miski. Pokrój na plasterki pozostałą połówkę jabłka i udekoruj danie. Posyp orzechami, skrop syropem klonowym – i gotowe! Smacznego!
        
		Nadesłał:
            Anna1 
	 | 
	
	      		      
		            

