Rabarbar - deserowy król wiosny!
Sezon na rabarbar trwa. To oryginalne warzywo robi w kuchni prawdziwą furorę ze względu na swój słodko-kwaskowy smak i uniwersalność zastosowań. Rabarbar jest doskonały do wypieków, musów czy koktajli.
Różowy, bogaty w smaku rabarbar urozmaica wiosenne menu, nadaje mu lekkość i wyjątkowy, sezonowy smak. Oprócz charakterystycznych kwaskowych nut, zwraca uwagę zawartością wielu witamin (m.in. C, E i B), kwasu foliowego i soli mineralnych. Warto skorzystać z sezonu na rabarbar, by wyczarować w kuchni proste i zdrowe smakołyki.
Szybką wiosenną przekąską z rabarbarem są na przykład placuszki. Słodko – kwaskowe, złociste i chrupiące, z dodatkiem aromatycznych przypraw Appetita, zasmakują wszystkim domownikom. Idealne na lekki lunch, podwieczorek czy weekendową imprezę w ogrodzie. Pachnące Cynamonem i wanilią, z oryginalnym dodatkiem w postaci Gałki muszkatołowej Appetita, skuszą wszystkich miłośników sezonowych słodkości.
Placuszki z rabarbarem na maślance
Składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka maślanki naturalnej
- 1 szklanka wody gazowanej
- mąka
- 1 jajko
- 200 g rabarbaru
- szczypta Proszku do pieczenia Domowe Sekrety Appetita
- Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita
- szczypta Gałki muszkatołowej Appetita
- szczypta Cynamonu mielonego Appetita
- sól
- gęsta śmietana lub jogurt grecki
- olej do smażenia (np. kokosowy)
Przygotowanie
Do dużej miski wbij jajko, wsyp sól i Cukier wanilinowy Appetita. Wymieszaj. Dodaj szczyptę Proszku do pieczenia Appetita. Wlej po kolei: mleko, maślankę i wodę gazowaną. Miksuj całość. Powoli dodawaj mąkę i miksuj dalej, do uzyskania jednolitej konsystencji – właściwa powinna być lejąca, ale nie wodnista - tak, by masa powoli spływała z łyżki. Dodaj szczyptę Cynamonu mielonego i Gałki muszkatołowej Appetita. Rabarbar umyj i obierz, pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do masy naleśnikowej. Połącz łyżką wszystkie składniki. Smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do zarumienienia. Podawaj z ze śmietaną lub jogurtem.
Cukier wanilinowy Domowe Sekrety Appetita, 30 g, cena: ok. 0,80 zł
Proszek do pieczenia Domowe Sekrety Appetita, 30 g, cena: ok.0,80 zł
Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Gałka muszkatołowa Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł