Sekret świątecznych wypieków


Sekret świątecznych wypieków
2020-12-07
Co zrobić, by mieć pewność, że na świątecznym stole znajdą się tylko udane wypieki? Zadbać o wybór najlepszej mąki! W Młynie Jaczkowice od ponad 200 lat najlepsze gatunki zbóż są starannie selekcjonowane, by w rezultacie stworzyć idealną Dolnośląską Mąkę Tortową.

Nadchodzące święta Bożego Narodzenia to czas, na który wszyscy czekają. Właśnie wtedy możemy odpocząć, spotkać się z najbliższymi i spędzić te dni w magicznej atmosferze, bez zbędnego pośpiechu. Świętom - poza życzeniami, prezentami oraz spotkaniami z rodziną - towarzyszą również tradycyjne dania, które kochają niemal wszyscy domownicy. Rzadko kiedy na naszych stołach jednocześnie pojawia się tak wiele rarytasów. Polska kuchnia stoi wypiekami i daniami opartymi na mące, stąd na świątecznych stołach w każdym rejonie kraju znajdziemy pierogi, świąteczne placki, pachnące babki, uszka i paszteciki, jabłeczniki, serniki, miodowniki czy orzechowce. Nieważne czy korzystamy z tradycyjnych receptur naszych mam i babć, czy wybieramy kuchnię nowoczesną, Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice pomoże nam w stworzeniu pysznych i pachnących wypieków.   

Przeczytaj również:

Czym chata bogata

Smak świątecznych dań mącznych zależy nie tylko od wykorzystanego przepisu, ale również od wysokiej jakości produktów użytych do jego przygotowania. Dolnośląska Mąka Tortowa to czysty, naturalny składnik, bez zbędnych dodatków chemicznych, który gwarantuje najwyższą jakość i smak pysznych, domowych dań. Typ 450, świadczy o wysokim przemiale, puchowości i lekkości mąki, która doceniana jest przy wypieku pysznych ciast. Dolnośląska Mąka Tortowa ma biały, jednolity kolor. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw.

Dobre, bo polskie

Młyn Jaczkowice położony jest w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. To tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy, z których tworzy się puszyste mąki. Dolnośląska Mąka Tortowa została w tym roku po raz czwarty nagrodzona Godłem „Doceń Polskie”, a także uhonorowano ją przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”. Głównym celem rządowego programu jest informowanie o wysokiej jakości produktów żywnościowych. Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice jest produktem wysokogatunkowym, co z jednej strony jest efektem zaangażowanych w proces jej produkcji ludzi, a z drugiej - wykorzystania najlepszych odmian pszenicy.

Dolnośląska Mąka Tortowa to topowy produkt Młyna Jaczkowice i niezbędny składnik w każdej kuchni. To dzięki niej powstają ulubione dania czy słodkości, które towarzyszą nam przez cały rok, choć szczególnie kochamy je za specyficzny smak i zapach świąt bożonarodzeniowych.

  

Przepis na domowe pierniczki:

2 szklanki Dolnośląskiej Mąki Tortowej

2 łyżki miodu

4 łyżki cukru

1 łyżka masła

1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

10 g (1/2 torebki) przyprawy piernikowej

Ok. 1/3 szklanki ciepłego mleka

1 średnie jajko (+ dodatkowo 1 jajko do posmarowania)

Mąkę przesiewamy, wlewamy podgrzany i rozpuszczony miód i całość mieszamy. Dodajemy cukier, sodę oczyszczoną, masło i przyprawy, a następnie siekamy nożem. Dodajemy jajko i  dolewając stopniowo mleko, zagniatamy ciasto do konsystencji ciasta kruchego (średnio twarde i gęste). Następnie jeszcze przez 10 minut dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto do grubości 1-1/2 cm. Foremkami wykrawamy pierniczki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstęp około 2 cm pomiędzy nimi. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, w zależności od grubości.



Nadesłał:

GutPR

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl