2014-01-31
Wraz ze wzrostem świadomości społecznej dotyczącej wpływu odżywiania na zdrowie, powiększa się w Polsce grupa wegetarian i wegan. Jest to jednak wciąż mniejszość, jak odnaleźć się podczas wyjazdu, gdy nie jemy mięsa?
Na to zapotrzebowanie odpowiada Manor House SPA. Od zawsze panuje tu filozofia holistycznego podejścia do człowieka, teraz została ona wzbogacona o wegetariańskie i wegańskie menu oraz zabiegi.
Diety wegetariańska i wegańska to niezwykła różnorodność potraw i składników. Ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa mogą stracić wiele. Przede wszystkim bogactwa smaków i zapomnianych składników ze świata roślinnego, a dodatkowo zdrowie. Według wielu lekarzy i dietetyków, wegetarianie i weganie o wiele rzadziej cierpią na choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia, rzadziej dotykają ich nowotwory piersi, prostaty, wątroby i jelit oraz choroba Alzheimera. Są zdrowsi, pod warunkiem, że dieta ich jest dobrze zbilansowana. Dobrze skomponowane diety wegańskie różnią się od diet tradycyjnych lepszym stosunkiem wartości odżywczych do kalorii. Składają się z bogatych w minerały i witaminy, dużych objętościowo produktów, które są jednocześnie mało kaloryczne. Warto wspomnieć także, że zawierają bardzo dużo tłuszczów roślinnych mających niezwykle cenne dla organizmu kwasy Omega-3. Najbogatszym źródłem Omega-3 jest siemię lniane.
– Jestem wegetarianką od 13 lat, a od 1,5 roku weganką. Dieta wegańska to przede wszystkim ogromna różnorodność, jakiej nie doświadczyłam nigdy wcześniej. Bogactwo smaków, kolorów i faktur świata roślinnego nie przestaje mnie zadziwiać. Wciąż poznaje nowe produkty, w tym roku np. jadłam pierwszy raz w życiu pasternak, czarną rzepę, jarmuż, brukiew czy topinambur, to są nasze krajowe warzywa, niestety trochę zapomniane. Jem teraz zdrowiej, ciekawiej i smaczniej niż kiedykolwiek. Zdecydowanie lepiej się czuję odkąd jestem weganką, schudłam, poprawił się stan mojej cery, włosów i paznokci, polepszył się metabolizm. Zauważyłam też, że mniej choruję, a jeśli już coś złapię, organizm znacznie szybciej się regeneruje niż kiedyś, nie czuję też potrzeby wspomagania leczenia farmaceutykami – mówi Teresa Zaorska-Łukaszuk, weganka, architekt krajobrazu w Manor House SPA Pałac Odrowążów.
Holistyczne SPA
Badania prowadzone przez lekarzy i dietetyków wykazują, że wegetarianie o wiele bardziej świadomie dobierają składniki swoich posiłków. Zwracają uwagę na składniki odżywcze, ich dieta jest bardziej zróżnicowana. Żyją bliżej natury. – Zauważyliśmy taką potrzebę wśród odwiedzających nas gości. W holistycznym podejściu do człowieka, które propagujemy od początku naszej działalności, ważne jest zadbanie o ciało, umysł i duszę. Otwartość na wegetarian i wegan w Manor House SPA jest więc czymś naturalnym, to dodatkowe pojęcie w wyznawanej przez nas filozofii życia w zgodzie z naturą – mówi Dorota Tokarska, dyrektor ds. marketingu w Manor House SPA Pałac Odrowążów.
Holistyczne podejście do człowieka, jakim kieruje się Manor House SPA to zabiegi wprowadzające równowagę miedzy ciałem, duszą i umysłem. Zarówno rytualne kąpiele Ofuro, oczyszczające ciało i duszę, jak i klimatyczne koncerty na misy i gongi tybetańskie, dają wytchnienie po codziennych zmaganiach. Na gości Manor House SPA czeka również Ogród Medytacji z Kamiennym Kręgiem i piramidą Horusa. Relaksujące zabiegi w Studio Odnowy Biologicznej wraz z degustacją ziołowych herbat sprawiają, że goście mogą oczyścić się ze wszelkich toksyn. Nowe dodatkowe menu dla wegetarian i wegan idealnie uzupełnia filozofię holistyczną Manor House SPA.
W wegańskim menu Manor House SPA znajdziemy m.in.: zupę miso z wakame i tofu, zupę miso z boczniakiem i makaronem, krem szpinakowy z prażonymi migdałami, paprykę nadziewaną pieczarkami z puddingiem jaglanym, makaron z cukinią z sosem słonecznikowym na mleku sojowym. Są również desery, np. jabłko pieczone z żurawiną polane syropem z agawy. Dania te są atrakcyjne nie tylko dla wegan, ponieważ urozmaicają codzienne, o wiele prostsze potrawy.
Zielona dieta w zgodzie z naturą
W diecie wegetarian i wegan znajdziemy m.in. soję, fasolę białą, soczewicę, sejtan, a także tempeh i tofu. Rośliny strączkowe zawierają dużo białka, dzięki czemu optymalizują jego spożycie w codziennym jadłospisie. Dodatkowo łączenie ich z produktami zbożowymi, warzywami, a także z nabiałem (niektórzy wegetarianie dopuszczają jedzenie nabiału i/lub jaj) pozwala całkowicie zaspokoić potrzebę białka w organizmie.
Nie od dziś wiadomo, że w przypadku chorób m.in. układu krążenia, nadciśnienia tętniczego czy otyłości lekarze zalecają spożywania większej ilości warzyw i owoców, szczególnie wielu warzyw zielonolistnych. Są one zdrowsze i zapobiegają, nawet profilaktycznie, wielu negatywnym zmianom w organizmach ludzkich. Brokuły, sałata, brukselka, szpinak – to warzywa, które mogą zapobiegać cukrzycy, dostarczają potasu, karotenu, błonnika pokarmowego oraz chlorofilu. Warzywa zielone zawierają przeciwutleniacze, które chronią organizm przed rozwojem wielu chorób. Siła warzyw i owoców jest nieoceniona i powinniśmy jeść ich jak najwięcej.