Świdnicka szarlotka
Jak w prosty sposób osłodzić sobie jesienne szarobure dni? Wystarczy wziąć trochę jabłek, mąki i przyprawy do pieczenia oraz rodzynki Świdnicki i przygotować pyszną Świdnicką szarlotkę.
Wrzesień to miesiąc dojrzewających jabłek. To właśnie we wrześniu są one najbardziej soczyste, mają najwspanialszy smak i aromat. Doskonałe są zarówno w naturalnej postaci, jako mus, kompot i oczywiście jako dodatek do ciast. Proponujemy przepis na pyszną Świdnicką szarlotkę, która posypana cukrem pudrem lub podana z bitą śmietaną przyniesie rozkosz podniebienia wszystkim smakoszom. Do jej przygotowania oprócz jabłek będą potrzebne przyprawy do pieczenia i bakalie Świdnicki.
- 1-1,5 kg jabłek antonówek
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 4 żółtka
- 200 g cukru
- łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Świdnicki
- cynamon Świdnicki
- rodzynki Świdnicki
- cukier waniliowy Świdnicki
Przyprawy do ciast i bakalie Świdnicki doskonale nadają się do różnego rodzaju wypieków i deserów, aromatyczny cynamon Świdnicki nadaje im charakterystycznego smaku a słodkie rodzynki dodatkowo je wzbogacają. Do spulchnienia ciasta można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej Świdnicki a dla pięknego aromatu, zamiast trudnodostępnych i drogich lasek wanilii wystarczy użyć cukru waniliowego Świdnicki.
Nadesłał:
PR Solution
|