Trądzik
Trądzik powstaje w wyniku oczyszczania organizmu z toksycznych produktów przemiany materii. Zjadając potrawy zawierające dużo chemicznych substancji dodatkowych takich jak konserwanty, aromaty, barwniki, itp. do organizmu wprowadzane są większe ilości toksyn.
Zwiększa się prawdopodobieństwo powstania wykwitów skórnych - aby tego uniknąć należy spożywać w miarę możliwości produkty naturalne i dbać o oczyszczanie organizmu.
Czego unikać?
Przy każdym rodzaju trądziku należy wyłączyć z diety:
- pokarmy sporządzone na tłuszczach zwierzęcych (w tym smażone na tłuszczach wykorzystywanych wielokrotnie, najlepiej więc unikać publicznych smażalni oraz restauracji typu fast - food),
- pokarmy drażniące (z dużą zawartością pieprzu, ostrej papryki i octu spirytusowego),
- produkty zawierające w swoim składzie syntetyczne aromaty („identyczne z naturalnymi"), barwniki, benzoesany, glutaminian sodu, saletrę. Są to między innymi słodycze, napoje, „sztuczne" soki,
- kawę, czekoladę, alkohol (koniaki, likiery, wódki), kakao i chałwę,
- orzechy ziemne, importowane owoce i warzywa (szczególnie gdy są źle przechowywane) - zwierają mikotoksyny, które nasilają trądzik.
Niezbędne jest ograniczenie soli w pożywieniu, która wydalana przez skórę tworzy nacieki zapalne, wysięki i zmiany trądzikowe, a ponadto drażni gruczoły łojowe. Sól powoduje dojrzewanie zaskórników utajonych, podobnie jak smalec, łój, a nawet nieświeże masło i niskiej jakości margaryny.
Nie powinno się dopuszczać do powstawania zaparć, a jeśli już wystąpią konieczne jest ich zwalczanie. Należy zadbać o to, aby wypróżniać się codziennie gdyż wchłaniane zwrotnie (z zalegającego w jelitach kału) do krwi toksyczne substancje wydzielają się przez skórę i mogą powodować bądź nasilać trądzik.
Jaka dieta?
Leczenie dietetyczne ma na celu pobudzanie perystaltyki jelit i usprawnianie pasażu treści pokarmowej. W tym celu zalecane są produkty wysokobłonnikowe i duże ilości wody mineralnej oraz fermentowane produkty mleczne (jogurt, kefir, maślanka - naturalne), ponadto warto spożywać soję oraz jej przetwory i rabarbar, gdyż wykazują działanie antyandrogenne i są korzystne przy każdym rodzaju trądziku.
Warto polecić:
- Otręby pszenne naturalne (42,4 g/100g);
- Otręby pszenne ze śliwką (31,4 g/100g);
- Otręby owsiane z jabłkiem (29,2 g/100g);
- Zarodki pszenne (15,5 g/100g);
- Płatki żytnie (11,6 g błonnika/100g);
- Płatki pszenne (10g/100g);
- Wszelkie rodzaje musli,
w połączeniu z chudym mlekiem, jogurtem, maślanką, kefirem czy naturalnym sokiem owocowym bez cukru oraz
- Ziarno soi,
- Kotlety sojowe (schabowe i mielone)
- Produkty Alpro Soja,
- Pasztety i paprykarz sojowy.
Problemy skórne często również są związane z niedoborem cynku w organizmie. Szczególnie bogate w ten pierwiastek są:
- Dynia łuskana (7,5 mg/100 g),
- Soczewica zielona (3,9 mg),
- Soczewica czerwona (3,3 mg),
- Ziarno soi (3,5 mg),
- Płatki owsiane (3,1 mg cynku),
- Płatki żytnie i pszenne (2,5 mg cynku).
Osoby ze skłonnością do trądziku powinny szczególnie dbać o dietę, unikać zaparć a powyższe produkty traktować jako codzienne uzupełnienie jadłospisu, ponieważ tylko systematyczność w ich spożywaniu może przynieść pożądane rezultaty.
Nadesłał:
Cieja
|
Wasze komentarze (3):
-
stillalice , 2024-08-06 12:11:33
Faktycznie w dozie mają odpowiednie zaplecze do wykonywania leków na receptę. Korzystałam z tej opcji u nich juz nie raz
-
polazajac , 2024-08-06 09:55:07
Warto też iść do dermatologa. Specjalista dobierze odpowiednie leczenie problemów skórnych. Może nawet zlecić wykonanie leków recepturowych. Z tym najlepiej zgłosić się do apteki DOZ, oni specjalizują się w ich wytwarzaniu.
-
natardzik , 2008-12-07 00:29:55
Polecam poradnik ze strony natradzik.com.pl - Dzieki temu poradnikowi odzyskałam pewność siebie.To fakt – rezultaty nie były widoczne odrazu,aczkolwiek jak porownuje swoją twarz obecnie,z tymi na zdjęciu sprzed 9 tygodni,to efekt jest fantastyczny wrecz! Ludzi kupujcie-naprawde warto!!!