W poszukiwaniu jakości i smaku – jak wybrać najlepszą wędlinę?
Już na sam widok soczystych szynek, delikatnych parówek i podwędzanych kiełbas wielu smakoszom cieknie ślinka. Jednak apetyczny wygląd to nie wszystko, gdyż często za smakowitą fasadą kryją się wątpliwej jakości składniki.
Jak zatem rozpoznać prawdziwie
wartościową wędlinę, która dostarczy nam cennych składników odżywczych i
zaoferuje bogactwo naturalnych aromatów?
Receptura ponad wszystko
Dzięki dobrym jakościowo i
aromatycznym wędlinom nawet prosty posiłek nabiera smaku. Niemniej aby w pełni
cieszyć się pyszną jajecznicą na kiełbasce, wyrazistymi kanapkami z szynką, czy
domowymi hot-dogami z parówką należy niezwykle czujnie studiować podczas zakupów
skład wybieranych produktów. W przypadku wędlin jest on bardzo ważny, gdyż
smakowity wygląd to często jedynie pozory wysokiej jakości. Wyroby
wędliniarskie powinny przede wszystkim charakteryzować się dużą zawartością
„mięsa w mięsie”. Oznacza to, że 1 kg gotowego produktu powinien być wytworzony
z nie mniej niż 1,05 kg mięsa. Dzieje się tak ponieważ kiełbasa, szynka i tego
typu specjały tworzone są dzięki podwędzaniu i suszeniu, w związku z czym
potrzebują więcej surowca, niż w efekcie końcowym ważą. Innymi niepożądanymi w
składzie wędlin substancjami są chemiczne barwniki, konserwanty oraz fosforany,
które sztucznie zwiększają masę wyrobu. Czytając skład możemy natknąć się na
wiele tajemniczych nazw, ale jedno pozostaje pewne – im mniej komponentów, tym
bardziej naturalny jest produkt. A im bardziej zrozumiałe są ich nazwy, tym
większe prawdopodobieństwo, że nie „wzbogacono” ich składu chemicznymi
substancjami. Czytelna etykieta pozwala także osobom z dolegliwościami
pokarmowymi na zakup bezpiecznych produktów. Przykładowo osoby cierpiące na
nietolerancję glutenu mogą bez obaw kierować się znakiem przekreślonego kłosa,
który odnajdziemy między innymi na opakowaniu produktów z linii Natura marki
Nove. Poza studiowaniem składu każdy konsument powinien zawsze zwracać uwagę na
datę przydatności do spożycia. Dość często zdarza się, że wybieramy ten
produkt, który ma najdłuższy termin ważności. Jest to wbrew pozorom
postępowanie błędne, gdyż w istocie oznacza, iż taka wędlina nafaszerowana
została silnymi konserwantami, spowalniającymi ich starzenie się. Tymczasem
krótsza data ważności może wskazywać na fakt, iż mamy do czynienia z produktem
naturalnym i w oparciu o naturalne składniki stworzonym.
Jak zatem wybrać w sklepie
najlepszą jakościowo i najzdrowszą wędlinę? Kluczem do rozwiązania tego
dylematu stanie się etykieta produktu, która bez wątpienia dostarczy nam
najważniejszych informacji oraz rozwieje ewentualne wątpliwości.
Produkty z linii Natura marki Nove:
Kiełbasa Krótka
Opakowanie: 270 g – w sprzedaży
samoobsługowej
Dostępna także w ladzie
tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 20,50 – 24,90 zł/
kg
Szynka z tłuszczem
Dostępna luzem – ok. 1 kg
Cena brutto: ok. 29,00 – 38,00
zł/kg
Kiełbasa Długa
Opakowanie: 400 g – w sprzedaży
samoobsługowej 8,99 zł/ szt.
Dostępna także w ladzie
tradycyjnej – na wagę
Cena brutto: od 23,00 – 26,00 zł/
kg
Parówki
Masa netto: 240g ( 4,99 zł/ szt.)
Opakowanie MAP ok 600g
Cena: ok. 17,00- 22,00 zł/ kg
Schab
Masa netto: 1 kg
Opakowanie: 350 g; dostępny także
luzem
Cena:
Schab w porcjach: ok. 39,90 zł/
kg
Schab luzem: ok. 37,00 – 39,00
zł/kg
Kiełbasa krakowska
Opakowanie: 280 g - w sprzedaży
samoobsługowej (8,99 – 9,99 zł/ szt.)
Dostępna także w ladzie
tradycyjnej
Cena: od 34,00 – 39,00 zł/ kg
Zakłady Mięsne Nove Sp. z o.o. są
częścią grupy Tican z siedzibą w Danii. Nove to średniej wielkości firma FMCG
usytuowana na obrzeżach miasta Nowe (około 100 km na południe od Gdańska).
Surowiec do produkcji mięsa pochodzi z
najlepszych zakładów, posiadających certyfikaty na zgodność z systemami
uznanymi przed GFSI. Bezpieczeństwo i wysoką jakość wyrobów gwarantuje Nadzór
Państwowej Inspekcji Weterynaryjnej. Dzięki nowoczesnej i efektywnej
technologii produkcji opartej na ścisłej kontroli jakości i wysokiej higienie,
gwarantowanym przez prowadzony w zakładzie system kontroli HACCP, Zakłady
Mięsne Nove uzyskały uprawnienia eksportowe na rynki krajów UE oraz posiadają
certyfikaty BRC i IFS oraz zatwierdzone audyty wielkich międzynarodowych sieci.
Zakłady mięsne Nove i linia Natura otrzymały licencję na używanie
międzynarodowego symbolu przekreślonego kłosa, określającego bezglutenową
żywność. W skład linii Natura wchodzą szynka, kiełbasa długa, kiełbasa krótka,
kiełbasa krakowska, parówki, schab, szynka z tłuszczem. Produkty są paczkowane
i dostępne na stoiskach samoobsługowych w Auchan, w Tesco, Makro, Almie.
Zakłady Mięsne "Nove"
Sp. z o.o.
86-170 Nowe, Morgi 53
tel.: 48 52 332 83 81
fax: 48 52 332 83 80
e-mail:sekretariat@zmnove.pl
http://www.zmnove.pl
Nadesłał:
flypr
|