2012-03-20
Obecnie sprzęty AGD, posiadające różny design i funkcje, stanowią zaplecze niemalże każdej kuchni. Integralnym element wyposażenia tego miejsca powinna być - często pomijana wśród kuchennych urządzeń - waga, z pomocą której na nowo można odkryć radość z przyrządzania dobrze skomponowanych dań.
Waga kuchenna to precyzyjne urządzanie pozwalające określić nie tylko masę, ale również temperaturę potrawy oraz jej wartość kaloryczną. Dzięki możliwości precyzyjnej kontroli ilości dodawanych do potraw składników, tego typu sprzęt przydaje się zarówno początkującym, jak i doświadczonym paniom domu. Według Pauliny Szczepaniak z firmy First, wyłącznego dystrybutora marki First Austria, Największą popularnością na rynku cieszą się elektroniczne wagi kuchenne, w przypadku których pomiar jest precyzyjny i sięga 1-2 g.
- Współcześnie odchodzi się od wag mechanicznych o wątpliwej trwałości i jakości pomiaru. Rozwój technologii zwiększa funkcjonalność tych urządzeń, a wyższa jakość materiałów zastosowanych w procesie produkcji wpływa na wydłużenie czasu ich użytkowania. - podkreśla Szczepaniak. Plastikowa miskę zastąpiono drobnymi z pozoru elementami konstrukcyjnymi, ułatwiającymi eksploatację. Jednym z nich jest płaska powierzchnia wagi, z której produkty po ustawieniu nie ześlizgują się. O wiele bardziej funkcjonalne są ergonomiczne modele, przypominające kształtem misę, obudowaną z zewnątrz przeważnie aluminium. - dodaje.
Przy wyborze wagi kuchennej warto sprawdzić, czy urządzenie posiada: wyraźny wyświetlacz LCD, możliwość zapisu najczęściej wykorzystywanych składników, funkcję tarowania umożliwiającą pokazanie tylko ciężaru samych produktów oraz inne dodatkowe właściwości, takie jak: pomiar objętości płynów, ułatwiający np. odmierzenie mleka lub wody w litrach; wskaźnik przekroczenia obciążenia, informujący o wystąpieniu błędu; wskaźnik zużycia baterii. Przydatnym rozwiązaniem jest też możliwość automatycznego włączania i wyłączania wagi, która uruchamia się pod wpływem nacisku na jej powierzchnię, a przestaje działać po kilku minutach od zakończenia pracy.
Kuchenne wagi umożliwiają przede wszystkim precyzyjny pomiar masy oraz równie dokładne określenie zawartości składników dania, dzięki czemu samodzielne ułożenie zbilansowanej diety nie będzie stanowiło problemu. Funkcja ta z pewnością okaże się przydatna osobom dbającym o linię jak i tym, które na co dzień bazują na produktach o niskim indeksie glikemicznym.
Waga kuchenna FA 6407-1
- wyświetlacz LCD z podświetleniem
- wykonana ze szkła
- czujnik temperatury
- timer
- funkcja tarowania
- wskaźnik rozładowania baterii
- wskaźnik przeładowania
- wyłączanie ręczne i automatyczne
- maksymalne obciążenie 5 kg
- podziałka: 1g
- analiza kalorii, białka, tłuszczu, cholesterolu, węglowodanów, błonnika, sodu
- zaprogramowane wartości odżywcze dla 999 produktów według miedzynarodowej klasyfikacji USDA.
- zachowywanie w pamięci i przywoływanie do 99 dowolnych składników produktów
Cena: ok 73 zł
Więcej informacji na stronie first-polska.com.pl