Z myślami o „niebieskich” migdałach, czyli… przepis na wiosenną tartę z migdałami


Z myślami o „niebieskich” migdałach, czyli… przepis na wiosenną tartę z migdałami
2016-04-28
Zbliża się długi weekend - czas spotkań ze znajomymi i pierwszych pikników na łonie natury. By chwile spędzone z bliskimi miały wyjątkowy smak, warto zaplanować lekkie i pyszne menu. Marka Siesta podpowiada, jak upiec prostą tartę z migdałami, która dopełni słodkie chwile majówkowego relaksu.

Kruche ciasto to jedna z najbardziej uniwersalnych baz lekkich deserów, z którą można łączyć dowolne składniki. Tajemnicą sukcesu tej tarty jest właśnie prostota jej przygotowania i… wyjątkowe połączenia smaków. Propozycja migdałowego wnętrza z odrobiną białego pieprzu i cytrusowej nuty limonki – to bardzo nowoczesny i zaskakujący wiosenny deser!

Przeczytaj również:

Wiosenna tarta z migdałami

 

Składniki:

Ciasto kruche

·         1,5 szklanki mąki

·         1 łyżeczka miodu

·         szczypta soli

·         150 g oleju kokosowego (zimnego)

·         1 jajko

·         50 ml maślanki

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

Nadzienie

·         600 g serka wiejskiego

·         1 opakowanie Migdałów płatków Siesta

·         szczypta Pieprzu białego Appetita

·         Cynamon mielony Appetita

·         3 jajka

·         Skórka starta z limonki

·         Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)

·         Truskawki lub inne kolorowe owoce do dekoracji

 

Przygotowanie

Ciasto kruche

Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.

 

Nadzienie

Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę Pieprzu białego Appetita, Cynamonu mielonego Appetita oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki. Do masy dosyp Migdały płatki Siesta i miksuj składniki przez 10 minut.

Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.

Przed podaniem udekoruj truskawkami.

Smacznego!

Produkty:

Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 6 zł

Pieprz biały mielony Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł

Cynamon mielony Appetita Domowe Sekrety, 15 g, cena: ok. 1,40 zł



Nadesłał:

Colian
http://colian.pl

Wasze komentarze (1):

  • avatar
    ~Gabriela Nowak, 2016-05-04 12:06:58

    Bardzo fajny przepis :) Zapraszam do sprawdzenia naszych przepisów na https://www.ekoway.eu/


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl