Z myślami o „niebieskich” migdałach, czyli… przepis na wiosenną tartę z migdałami
Zbliża się długi weekend - czas spotkań ze znajomymi i pierwszych pikników na łonie natury. By chwile spędzone z bliskimi miały wyjątkowy smak, warto zaplanować lekkie i pyszne menu. Marka Siesta podpowiada, jak upiec prostą tartę z migdałami, która dopełni słodkie chwile majówkowego relaksu.
Kruche ciasto to jedna z najbardziej uniwersalnych baz lekkich deserów, z którą można łączyć dowolne składniki. Tajemnicą sukcesu tej tarty jest właśnie prostota jej przygotowania i… wyjątkowe połączenia smaków. Propozycja migdałowego wnętrza z odrobiną białego pieprzu i cytrusowej nuty limonki – to bardzo nowoczesny i zaskakujący wiosenny deser!
Wiosenna tarta z migdałami
Składniki:
Ciasto kruche
· 1,5 szklanki mąki
· 1 łyżeczka miodu
· szczypta soli
· 150 g oleju kokosowego (zimnego)
· 1 jajko
· 50 ml maślanki
· 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
· 600 g serka wiejskiego
· 1 opakowanie Migdałów płatków Siesta
· szczypta Pieprzu białego Appetita
· Cynamon mielony Appetita
· 3 jajka
· Skórka starta z limonki
· Szczypta soli (najlepiej różowej himalajskiej)
· Truskawki lub inne kolorowe owoce do dekoracji
Przygotowanie
Ciasto kruche
Rozsyp przesianą mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dołącz jajko, miód, olej kokosowy oraz maślankę. Krótko wyrabiaj ciasto. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji, zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkuj ciasto i przełóż do natłuszczonej formy na tartę (lub tradycyjnej tortownicy). Nakłuj ciasto widelcem, aby zachowało swoją formę. Piecz przez 15 minut w temp. 180° C.
Nadzienie
Ubij pianę z białek z dodatkiem soli. Serek wiejski przełóż do dużej miski, zmiksuj z żółtkami na gładką masę. Dodaj szczyptę Pieprzu białego Appetita, Cynamonu mielonego Appetita oraz startą skórkę z limonki. Połącz składniki. Do masy dosyp Migdały płatki Siesta i miksuj składniki przez 10 minut.
Masę wylej na podpieczone kruche ciasto. Piecz przez 30 minut w temp. 180̊ C piekarnika.
Przed podaniem udekoruj truskawkami.
Smacznego!
Produkty:
Migdały płatki Siesta, 60 g, cena: ok. 6 zł
Pieprz biały mielony Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł
Cynamon mielony Appetita Domowe Sekrety, 15 g, cena: ok. 1,40 zł
Wasze komentarze (1):
-
~Gabriela Nowak, 2016-05-04 12:06:58
Bardzo fajny przepis :) Zapraszam do sprawdzenia naszych przepisów na https://www.ekoway.eu/