Zdrów jak tuńczyk – opinia dietetyka nt. produktów Rio Mare
Dieta śródziemnomorska obfitująca w ryby, warzywa i oliwę z oliwek jest nie tylko smaczna i różnorodna, ale przede wszystkim zdrowa. Statystyki mówią same za siebie: mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne i dłużej cieszą się życiem.
Sekret tkwi przede wszystkim w tym, że na ich stołach kilka razy w tygodniu goszczą ryby. Dlaczego Polacy powinni pójść w ich ślady i jak to zrobić odpowiada dietetyk Dorota Dębogórska z firmy gabinet-dietetyczny.pl
„Ryby są jednym z najistotniejszych elementów zdrowej, zbilansowanej diety. Są one źródłem białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz mikroelementów koniecznych do zdrowego funkcjonowania. Niestety spożycie ryb w Polsce jest wciąż na niewysokim poziomie – to efekt przede wszystkim małej dostępności świeżych produktów pochodzenia morskiego oraz przekonania, że przygotowanie dań rybnych jest skomplikowane i pracochłonne. Jest w tym trochę prawdy, dlatego dla wszystkich pędzących przez życie producenci żywności przygotowują coraz więcej alternatyw. Osobom, którym trudno zaopatrzyć się w świeże produkty, coraz częściej polecam ryby z puszki, zwłaszcza, że na rynku pojawia się coraz więcej przetworów nieodbiegających jakością od świeżych ryb. Jedną z najlepszych propozycji na naszych półkach sklepowych jest tuńczyk marki Rio Mare. Można powiedzieć, że mięso tej ryby jest kompletne i pożywne, a jako źródło fosforu, fluoru, selenu, witamin, białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) może z powodzeniem zastępować białe i czerwone mięso, tak często goszczące na naszych stołach. Świadczą o tym podstawowe fakty: 100 g tuńczyka zapewnia 1/10 kalorii niezbędnych człowiekowi każdego dnia, 20% dziennej dawki fosforu, 50% witaminy PP, 100% witaminy B12, a także dużą porcję aminokwasów niezbędnych do rozwoju organizmu człowieka oraz do naprawy i bieżącej odbudowy tkanek. Obecne w tuńczyku kwasy Omega 3 – kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA) – chronią przed miażdżycą i zakrzepicą oraz mają znaczące działanie przeciwzapalne. Po okresie dojrzewania nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć tych kwasów tłuszczowych, a ryby są praktycznie jedynym pokarmem, który dostarcza ich w odpowiedniej ilości.
Jako profesjonalista staram jednak się zwracać uwagę nie tylko na sam gatunek ryby, ale także na jej jakość i sposób przetwarzania. Spośród wielu marek dostępnych na rynku, Rio Mare oferuje jeden z najbardziej wartościowych i wiarygodnych produktów. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć udanych zakupów i pysznych, pełnowartościowych posiłków z tuńczykiem w roli głównej”.
Ryby stanowiące surowiec dla wyrobów Rio Mare pochodzą wyłącznie z najbardziej cenionych gatunków tuńczyka, łowionego w nieskazitelnych morskich wodach. Świeżość tuńczyka tej marki zagwarantowana jest poprzez obróbkę termiczną w temperaturze 121 st. C w zamkniętej puszcze. Program „Odpowiedzialna Jakość” firmy Bolton Alimentari, która jest właścicielem marki, także wyróżnia Rio Mare na tle konkurencji. Stały monitoring dostawców, polityka ścisłej kontroli dostarczanych surowców, a także proces wielokrotnego oczyszczania tuńczyka powodują, że jest on trafnym wyborem. Warto też dodać, że Rio Mare współpracuje z Włoskim Funduszem Żywienia (NFI) – ich wspólny raport z 2010 r. wymienia naukowe dowody na korzyści zdrowotne płynące z jedzenia ryb.
Ciekawy przepis polecany przez Panią dietetyk:
Sałatka z tuńczykiem, papryką, mango i migdałami
Czas przygotowania: 45 minut
Produkt Rio Mare: Tuńczyk w oliwie z oliwek 160 g
Danie: Główne
Sezon: Jesień – Zima
Składniki dla czterech osób:
2 x 160g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek - 200g mix sałaty z kilkoma liśćmi szpinaku - 20 g płatków migdałowych - 2 papryki ( żółta i czerwona) - 1 dojrzałe mango - sok z połowy limonki - oliwa z oliwek – sól - świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
1.Upiecz całe papryki w piecu w temp. 220°C, obracając je od czasu do czasu, żeby się nie przypaliły
2.Lekko uprażyć migdałowe płatki
3.Obrać mango, pokroić w długie, cienkie kawałki i skropić sokiem z limonki i oliwą, dodać szczyptę soli i obficie popieprzyć. Odsączyć tuńczyka. Zdjąć z papryki przypalone skórki i pokroić w kostkę.
4.Wrzucić paprykę, mango i tuńczyka i upewnić się, że wszystko jest dobrze doprawione. Lekko wymieszać. Tuż przed podaniem dodać sałatę, żeby sałatka była świeża. Całość udekorować płatkami migdałów.
Tutaj można podejrzeć fantastyczne przepisy z użyciem Tuńczyka z puszki:
http://www.riomare.pl/przepisy.htm
a oglądając krótkie filmiki także przekonać się, jak łatwe w przygotowaniu są dania na bazie tuńczyka z puszki:
http://www.riomare.com/en/videoricette-hp.videoricette.htm
Tuńczyk w oliwie z oliwek marki Rio Mare:
Pojemność: 160 g
Cena brutto: ok. 10, 99 zł
Producent: Bolton Alimentari S.A.
Tuńczyk w sosie własnym:
Pojemność: 80 g
Cena brutto: ok 5,99 zł
Pojemność: 160 g
Cena brutto:: ok. 10,99 zł
Producent: Bolton Alimentari S.A.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Firma Bolton Alimentari S.A.– wpierw pod nazwą Manzotin, powstała w 1951 roku w we Włoszech w Cermenate, w prowincji Como. Od 1960 roku jej sztandarowym produktem stał się tuńczyk w puszcze. Przez lata spółka powiększyła asortyment marki Rio Mare o sardynki, pasty rybne i sałatki. Obecnie Bolton Alimentari jest częścią grupy Bolton Group, która zajmuje się produkcją i dystrybucją produktów na skalę międzynarodową oraz skupia marki m.in. z takich obszarów jak żywność, kosmetyki i gospodarstwo domowe. Prowadzona przez firmę polityka „Odpowiedzialna Jakość” gwarantuje poszanowanie dla środowiska i człowieka w całym procesie produkcyjnym. Członek – założyciel ISSF, Rio Mare promuje kulturę zrównoważonych połowów, które maja na celu ochronę ekosystemów morskich, a także samego tuńczyka.
Dystrybutor
Index Food Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
ul. Jana III Sobieskiego 98
62-030 Luboń k. Poznania
tel. (61) 810 60 90
http://www.indexfood.pl/
http://www.riomare.pl/default.aspx
Nadesłał:
flypr
|