Zdrowy tryb życia – owocowa piramida odżywiania
Owoce: smaczna i zdrowa przekąska, składnik letnich tart i tortów lub komponent lekkich deserów. Tradycyjna kuchnia polska zachwyca nas bogactwem przepisów, w skład których wchodzą sezonowe dary sadów i lasów – i bardzo dobrze, bo owoce stanowią niezwykle ważny poziom zdrowej piramidy żywienia.
Zgodnie z zaleceniami prawidłowego żywienia, powinniśmy sięgać po owoce 2 razy dziennie w ilości ok. dwóch garści – niezależnie od pory roku. W przypadku owoców sezonowych, Polacy coraz częściej eksperymentują z nietypowymi połączeniami smakowymi. Tradycyjna truskawka posłużyć może np. jako składnik sałatki, skomponowanej z rukolą i wędzonym łososiem. Ciekawy jest także przepis na schłodzone truskawki z odrobiną octu balsamicznego i cukru. To dosyć nietypowe recepty, jednak połączenia takie jak ser brie i winogrona albo ananas z szynką np. na pizzy nie budzą już przecież niczyjego zdziwienia. Próbując nowoczesnych połączeń smakowych warto pamiętać także o tradycyjnych polskich aromatach oraz składnikach, obecnych w kuchni od zawsze. Mało komu nie smakuje np. kaczka faszerowana jabłkami, również oryginalny polski śledź w śmietanie podawany jest z kawałkami ligola lub szampiona. Owoce w połączeniu z mięsiwami nadają im niepowtarzalnego aromatu, sprawiają także, że danie staje się bardziej wykwintne. Polecam szczególnie Żurawinę i Borówkę Owocową, proponuje Małgorzata Przeździecka – Kierownik Marketingu z firmy SCANDIC FOOD. Owoce te sprawiają, że dziczyzna nabiera niepowtarzalnego smaku. Oryginalny smak żurawiny przełamany może zostać wyrazistym aromatem jałowca. Nie zapominajmy także, że żurawina oraz borówka idealnie komponują się z serami, pasztetami oraz – oczywiście – daniami na słodko. Jeśli nie mamy pod ręką czegoś, co mogłoby być przysłowiową lub też prawdziwą wisienką na naszym torcie lub deserze, możemy wspomóc się np. kawałkami owoców w sosie własnym. Dzięki temu dostarczymy organizmowi zalecaną porcję owoców niezależnie od pory roku – puentuje Małgorzata Przeździecka.
Możliwości eksperymentowania w kuchni są nieograniczone – wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszej wyobraźni i upodobań smakowych. Na pewno warto zaryzykować i rozmyślając nad menu na kolejny dzień spróbować czegoś nowego – wiele smaków wszakże czeka tylko na swoje odkrycie. Przygotowując posiłki pamiętajmy jednak, jakie produkty są dla naszego organizmu najwłaściwsze, a jakie powinniśmy unikać – zgodnie z zaleceniami piramidy żywienia.
www.scandic-food.pl
Nadesłał:
Kamila Nowakowska
|