Charakterystyka produktów ekologicznych
Produkty żywnościowe powinny dostarczać organizmowi niezbędne składniki odżywcze i energetyczne przy całkowitym wyeliminowaniu czynników zagrażających zdrowiu. Zdrowotność żywności wyznacza bezpieczeństwo produktu oraz jej wartość odżywcza, kaloryczna i dietetyczna.
Jednak zanieczyszczenie środowiska negatywnie wpływa na jakość żywności, co z kolei ma wpływ na stan zdrowia człowieka. W przypadku żywności naturalnej, ekologicznej jakość i zdrowotność to kluczowe elementy przy produkcji. W trakcie produkcji zdrowej żywności nie ma mowy o stosowaniu środków chemicznej ochrony.
|
Co cechuje naturalną żywność?
Produkty ekologiczne cechuje wysoka jakość (walory odżywcze i zdrowo- tne) ponieważ:
- skład produktów jest zbilansowany w najbardziej korzystny dla człowieka sposób,
- żywność wolna jest od zanieczyszczeń nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin,
- produkty przetworzone są jedynie w niezbędnym stopniu, bez użycia metod niszczących surowiec,
- wytwarzanie bez stosowania organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO),
- żywność nie jest poddawana obróbce z zastosowaniem promieniowania jonizującego,
- proces produkcji jest kontrolowany przez jednostki certyfikujące.
Z korzyścią dla wszystkich
Ochrona oryginalności produktu jest szansą dla polskiego rolnictwa, gdyż popyt na produkty naturalne stale rośnie w naszym kraju. Konsumenci uświadamiają sobie i zaczynają doceniać dodatkowe korzyści wiążące się z zakupem produktu ekologicznego. W końcu trudno przejść obojętnie obok faktu, że zdrowsza żywność wytwarzana dzięki tradycyjnym i naturalnym metodom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu człowieka, a jej walory smakowe są nieporównywalnie lepsze od żywności wytwarzanej w konwencjonalny sposób.