Co jeść, by uniknąć zgagi
Zgaga to bardzo nieprzyjemna dolegliwość. Objawia się pieczeniem, bądź bólem z przełyku spowodowanym przez cofanie się soku żołądkowego z żołądka do przełyku. Tymczasem odpowiednie odżywianie się może złagodzić problem.
Dobrze funkcjonujący dolny zwieracz przełyku (LES, z ang. Lower Esophageal Sphincter) zapobiega cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku odcinając jej drogę powrotną.
Zbyt częsta relaksacja LES prowadzi do jego niewydolności i nasilenia objawów zgagi.
Oto lista produktów, którą mogą przyczynić się do relaksacji LES:
• tłuste, smażone produkty
• tłuste mięso
• masło i margaryna
• majonez
• sosy kremowe
• sosy sałatkowe
• produkty pełnomleczne
• czekolada
• mięta pieprzowa
• napoje z kofeiną
Te zaś produkty mogą stymulować produkcję kwasu i wzrost objawów zgagi:
• napoje z kofeiną
• napoje gazowane
• alkohol
• ostre jedzenie
• czarny pieprz
• owoce i soki cytrusowe
• sok pomidorowy
Oczywiście efekt jedzenia wspomnianych produktów jest odmienny u różnych osób. Dzięki diecie eliminacyjnej można więc określić, co konkretnie daje niepożądane efekty.
Ważne jest również, aby pamiętać, że to, kiedy i ile się je, także może odgrywać rolę w występowaniu zgagi. Jedzenie zaraz przed snem lub jedzenie zbyt obfitych posiłków o późnej porze, może przyczynić się do pojawienia się zgagi.
Nadesłał:
Rafal
|