Herbaty z dodatkiem imbiru - rozgrzeją i pomogą zwalczyć objawy przeziębienia
Zaatakowały Cię pierwsze objawy przeziębienia? Przemarzłaś już stojąc na przystanku? Jeśli ciężko jest Ci się rozgrzać, zaparz sobie filiżankę herbaty z imbirem. Herbata Power Tea „Czas na Herbatę”, na pewno postawi Cię na nogi.
Herbata Power Tea „Czas na Herbatę” jest to naturalna czarna herbata z dodatkiem imbiru, gałki muszkatołowej, kardamonu, miłorzębu japońskiego, pieprzu, goździków. Herbata ta doda Ci energii i poprawi krążenie. Imbir ma bowiem działanie rozgrzewające. Pobudza układ odpornościowy organizmu. Pomaga przy przeziębieniach, kaszlu, nieżytach gardła i oskrzeli.
Imbir w krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i roślina lecznicza. Pobudza krążenie i przyspiesza spalanie tłuszczu, walczy z cellulitem. Leczy przeziębienia, zawiera substancje przeciwzapalne, przynosi ulgę chorym stawom, ma działanie rozgrzewające.
Masala Chai jest to najpopularniejsza, spotykana powszechnie również w świecie zachodnim, forma przygotowania aromatycznej indyjskiej herbaty ćaj o ostrym smaku. Słowo masala w języku hindi oznacza przyprawę.
W Indiach każda rodzina kultywuje swoją własną metodę przygotowania masala ćaj. I chociaż nie istnieje jeden precyzyjny przepis, bazę stanowią: czarna, mocna herbata, mleko, cukier lub miód, przyprawy: kardamon, cynamon, imbir, pieprz, goździk i inne.
Również sam proces przygotowania może być różny. Zazwyczaj jednak polega on na doprowadzeniu do wrzenia zestawu przypraw z dodatkami słodzącymi, a następnie dodaniu herbaty i mleka oraz ponownym doprowadzeniu do wrzenia, po czym pozostawieniu całości na kilka minut do zaparzenia.
Sieć „Czas na Herbatę” ma w swojej ofercie Masala Chai w skład której wchodzi herbata Assam Dekorai z dodatkiem imbiru, kardamonu, trawy cytrynowej, cynamonu, goździka, czerwonego pieprzu, anyżu i gałki muszkatołowej. Filiżanka tak aromatycznej herbaty rozgrzeje nas na pewno i wprowadzi w pozytywny nastrój.
Nadesłał:
Izabela Mazurek
|