Kilka słów o nietrafionych połączeniach
Każdy z nas codziennie przygotowuje kanapki i inne potrawy, jednakże czasem nie zdajemy sobie sprawy z tego, że łączenie przez nas produktów w ulubione kompozycje smakowe jest niewskazane. Warto więc zapoznać się z listą złych połączeń, których powinniśmy unikać.
Szkodliwe połączenia
|
Pierwszym szkodliwym połączeniem jest kombinacja ogórek i pomidor. Takie połączenie prowadzi do utraty witaminy C. Ogórek zawiera śladowe ilości witamin, minerałów, a także kalorii. Teoretycznie można objadać nim się do woli. Warto wiedzieć, że askorbinaza zawarta w ogórku utlenia witaminę C. Już kilka plasterków ogórka dodanych do sałatki z papryki i pomidorów może pozbawić nasze danie cennej witaminy C.
Drugim połączeniem, którego powinniśmy unikać, jest biały ser oraz pomidor. Składniki te idealnie współgrają ze sobą na chlebie, jednakże kwasy, które decydują o charakterystycznym smaku pomidora mogą mieć znaczny wpływ na nasze stawy. Mówiąc prościej, kwasy zawarte w pomidorze łączą się z wapniem obecnym w białym serze. Efektem takiego połączenia są kryształki, które trafiają do stawów, wywołując tym samym silne i uciążliwe bóle.
Ostatnim połączeniem jest herbata i cytryna. Powszechnie w Polsce pija się herbatę razem z cytryną, ale nie jest to najlepsze połączenie. Sok z cytryny powoduje, że nieprzyswajalny glin zawarty w liściach herbaty zmienia się w łatwo wchłaniany cytrynian glinu. Zatem lepiej unikać picia mocnej herbaty z dużą ilością soku z cytryny. Dlaczego unikać glinu? Jest on oskarżany o wywoływanie zmian w mózgu (choroba Alzhaimera).
Powyższe kombinacje składników to raptem wierzchołek góry lodowej. W przyrodzie istnieje wiele niekorzystnych połączeń składników, których powinniśmy się kategorycznie wystrzegać. Zobacz więcej.
Nadesłał:
Kasiajak
|