Mocne kości dzięki zielonej herbacie
Przedstawiamy jeszcze jeden powód, aby zaparzyć filiżankę zielonej herbaty. Do prozdrowotnych właściwości napoju zaliczyć należy korzystne działanie na układ kostny.
Kiedy wrzucasz kilka torebek herbaty (lub łyżek, jeśli jesteś purystą i nie akceptujesz herbat ekspresowych) do dzbanka z wrzącą wodą, to zwykle parzysz pewnie czarną herbatę. Ot, siła przyzwyczajenia. Jednakże, według najnowszych badań, warto pomyśleć o zmianie nawyków i przejść na zieloną herbatę (Camellia sinesis), może być bowiem dobra dla kości.
Zielona herbata jest przygotowywana z niesfermentowanych liści, które zawierają duże ilości polifenoli. Są to silne przeciwutleniacze zwalczające wolne rodniki, tj. substancje odpowiedzialne za uszkodzenie tkanek ciała. Wcześniejsze badania wykazały, że zielona herbata może pomóc w zapobieganiu choroby niedokrwiennej serca, powstrzymać wzrost poziomu cholesterolu i obniżyć ryzyko raka, a także pomóc w leczeniu chorób wątroby oraz przy próbach utraty na wadze.
Inne badania, w których wzięło udział 12.250 starszych amatorów zielonej herbaty z Japonii, wykazały, że u tych, którzy pili siedem lub więcej filiżanek zielonej herbaty dziennie, zanotowano niższe ryzyko zgonu z kilku przyczyn (w tym z powodu chorób układu krążenia i raka jelita grubego) w porównaniu do tych, którzy pili mniej niż jedną filiżankę dziennie.
Teraz badania przeprowadzone w Hong Kongu potwierdziły, że zielona herbata jest dobra dla kości. W doświadczeniach laboratoryjnych wykazano, iż jeden z głównych składników zielonej herbaty, epigalokatechina - EGC powodowała wzrost aktywności enzymu przyczyniającego się do wzrostu kości nawet o 79% i znacząco zwiększała mineralizację kości. Ponadto EGC zmniejszała aktywność osteoklastów (komórek kościogubnych).
Wasze komentarze (2):
-
DD , 2010-04-05 21:20:16
Artykuł jak najbardziej ciekawy. Nie wiedziałem że herbata ma takie właściwości.
-
Amanda , 2010-04-05 21:10:48
Bardzo fajny artykuł oraz ciekawe informacje.