Nasze odżywianie a praca mózgu
Pokarmy, które spożywamy, bezpośrednio wpływają na funkcjonowanie mózgu. Odpowiednia dieta może poprawić nastrój, wyostrzyć pamięć i zachować aktywność umysłu na wysokich obrotach. Oto, co radzą dietetycy.
Śniadanie to podstawa
Nie można poprzestać na szybkiej kawie. Jeśli ranek przebiega w pośpiechu, warto wstać trochę wcześniej i przygotować sobie porządne śniadanie, bo będzie to miało wpływ na sposób funkcjonowania przez cały niemal dzień. W ramach zbilansowanej diety można wybrać płatki zbożowe - płatki owsiane lub muesli - bądź pełnoziarniste tosty z jajkiem. Cukry w tych produktach są wolniej uwalniane do krwi, co oznacza, że zaspokajają głód na dłużej i pomogą utrzymać odpowiedni poziom energii.
Mózg potrzebuje wody
Szeroko rekomendowane 6-8 szklanek wody dziennie może być przesadą, jeśli wypija się w międzyczasie filiżankę herbaty, kawy, kartonik soku, czy też kubek mleka. W każdym razie warto pamiętać, że niedostateczna ilość płynów w organizmie powoduje uczucie zmęczenia i bóle głowy. Najlepiej pić wodę, nie ma wówczas problemu kontroli cukru (wielu ludzi słodzi kawę i herbatę).
Sięgnij po żelazo
Aby dobrze pracować, komórki mózgu potrzebują odpowiedniego zaopatrzenia w tlen. Brak żelaza w diecie może zmniejszyć zdolności krwi do przenoszenia tlenu redukując jego ilość w mózgu. Niedostateczna ilość żelaza może również powodować takie problemy, jak zaburzenia koncentracji, brak energii i uczucie zmęczenia. Chude czerwone mięso jest doskonałym źródłem tego pierwiastka. Wegetarianie mogą go zaś szukać w żółtkach jaj, roślinach strączkowe, takich, jak czerwona fasola i soczewica, suszonych morelach, płatkach śniadaniowych, brokułach, produktach pełnoziarnistych i chlebie razowym.
Porcja warzyw jest obowiązkowa
Badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają więcej witaminy C, lepiej wypadają w testach pamięci i umiejętności koncentracji uwagi. Powszechna jest już wiedza, że należy spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, ale nie wszyscy pamiętają o tym, iż dietetycy rekomendują tu różnorodność. Jak tego dokonać? Wystarczy sprawić, by warzywny lub owocowy posiłek był kolorowy. Wówczas jasnym jest, że dostarcza się organizmowi różnorodne składniki odżywcze.
Niezastąpione ryby
Bogate w tłuszcze ryby, takie jak łosoś, sardynki i świeży tuńczyk zawierają kwasy omega-3, które pomagają komórkom mózgu komunikować się ze sobą. Warto jeść posiłki rybne przynajmniej raz w tygodniu.
Regularność kluczem do sukcesu
Aby utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i sprawić, że mózg jest stale zaopatrzony w „paliwo", należy jeść trzy niewielkie posiłki dziennie oraz kilka zdrowych przekąsek pomiędzy nimi. Te ostatnie mogą stanowić: jogurt o niskiej zawartości tłuszczu, ciasteczka owsiane, świeże lub suszone owoce, koktajle lub o niskiej zawartości tłuszczu, batoniki zbożowe, owoce.
Unikaj jedzenie o późnej porze
Obfitym posiłku w późnych godzinach wieczornych może zakłócać sen, więc staraj się jeść co najmniej trzy godziny przed pójściem do łóżka. W ten sposób pomożesz organizmowi trawić jedzenie przez dłuższy czas, co da mu możliwość spokojnego, niepośpiesznego funkcjonowania.
Ważne witaminy z grupy B
Badania sugerują, że pożywienie bogate w witaminy z grupy B, takie jak kurczak, ziemniaki, czy banany, może poprawić pamięć i zachować zdrowie mózgu.
Nadesłał:
Rafal
|