Smak Włoch. Jak zrobić alla parmigiana?


2016-08-09
Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić włoską przystawkę z mozzarellą.

Swój przepis na Alla Parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracja Al Capone

Przeczytaj również:

Wypowiedź: Patryk Bartnik, restauracja Al Capone.

Składniki:


2 okrągłe plastry cukinii
2 okrągłe plastry bakłażana
½ kulki mozzarelli 125g
Garść bazylii
2 łyżki migdałów łuskanych
Parmezan
Sól, pieprz
Oliwa z oliwek

Przepis:

Przygotuj warzywa. Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój warzywa prostopadle w okrągłe plastry. Podobnie pokrój połowę mozzarelli. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przysmaż warzywa z obu stron tak, aby były miękkie, lekko posypując je solą. Po wysmażeniu cukinii i bakłażana odłóż je na talerz, by pozbyć się z nich wody. W międzyczasie przygotuj pesto bazyliowe domowej roboty. Do misy blendera wlej oliwę z oliwek i wsyp 2 łyżki migdałów łuskanych. Miksuj aż do rozdrobnienia migdałów.

Wskazówka:

Małe ilości pesto najlepiej przygotować w moździerzu. W przypadku blendera ręcznego lub kielichowego należy przygotować większą ilość. W innym wypadku składniki nie połączą się odpowiednio.
Następnie dodaj garść bazylii i miksuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zakończ pesto odrobiną parmezanu i dopraw solą oraz pieprzem.

Kiedy pesto masz już gotowe, możesz zacząć układać danie. Dla pewności odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym.

Układaj kolejno cukinię, mozzarellę, pesto bazyliowe i bakłażana aż do wyczerpania warzyw. Każdą z warstw warzyw oraz mozzarellę posyp odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

 



Nadesłał:

Anna Kołakowska

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl