Śmietankowe lody dla ochłody
Lody to przysmak, na który z pewnością skusi się nie jeden z nas, a już w szczególności, gdy na dworze doskwiera upał i desperacko poszukujemy czegoś, co pozwoli na chwilę ochłody.
Jeśli ktoś jest wielkim fanem lodów, a jednocześnie lubi krzątać się po kuchni by tworzyć domowe jedzenie, zamiast kupować gotowe desery, w sklepach to z całą pewnością ten przepis jest dla niego!
|
Co będzie potrzebne?
Najważniejszym składnikiem jest śmietana kremówka 30 procentowa 500ml ponadto należy przygotować trzy jajka, 15dag cukru pudru oraz jedna łyżka przegotowanej wody.
Wykonanie lodów śmietankowych
Jajka sparzyć wrzątkiem i oddzielić białka od żółtek.
Żółtka utrzeć z połową cukru i łyżką wody na niemal białą puszystą masę (około 5 minut).
W osobnym naczyniu ubić na bardzo sztywna pianę białka, następnie stopniowo dosypywać resztę cukru stale miksując jeszcze przez kilka minut. Piana powinna być bardzo gęsta, dosłownie taka jak na bezę.
W trzecim naczyniu ubić schłodzoną kremówkę, też na bardzo sztywną zbitą masę.
Ostatnim etapem jest złączenie wszystkich składników. Robimy to powoli za pomocą łyżki. Do białka dokładamy żółtka, następnie śmietanę.
Całość wkładamy do pojemnika, który ma szczelne zamknięcie. Dzięki temu mamy gwarancji tego, że nie wytworzą się kryształki lodu. Zamrażamy przez minimum 3 godziny.
Lody spożywamy w przeciągu tygodnia, ponieważ są w nich surowe jajka.
Gdy uporamy się już z wykonaniem wszystkich niezbędnych czynności pozostanie tylko czekać na to by nasze lody odpowiednio się zmroziły i to chyba są najdłuższe trzy godziny, a już na pewno, gdy mamy nie małą ochotę na deser lodowy. Jednak w tym przypadku warto czekać, ponieważ lody wychodzą wspaniale. Zobacz więcej
Nadesłał:
kaassie
|