Wybierz produkty niskowęglowodanowe!
Niektórzy mówią, że jemy aby żeby żyć, inni zaś twierdzą, a nawet postępują według teorii, że żyjemy po to by jeść. Niezależnie od tego, ile racji jest w którym stwierdzeniu, jedno jest pewne – to, co jemy, powinno pozwolić nam żyć zdrowo i długo.
Jak się okazuje, wbrew niektórym opiniom, to czym się posilamy może być jednocześnie smaczne – wystarczy wybierać odpowiednie produkty, umiejętnie je łączyć i właściwie przyrządzać.
Czy wiemy co jemy? Dzisiaj koncerny spożywcze oferują konsumentom wiele produktów i tylko od nas zależy, po które z nich sięgniemy. Często jednak z powodu ich nadmiaru bezwiednie wrzucamy je do koszyka. Tymczasem warto wykonywać te czynności bardziej świadomie rzucając okiem na etykietę, żeby dokonać właściwego wyboru. „Wybierajmy produkty, które odżywiają a nie zapychają i tuczą. Dbajmy by nie zabrakło w nich białek, witamin i minerałów. Dla naszego organizmu są one materiałem budulcowym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania i odnowy” – radzi specjalista w dziedzinie odżywiania i zdrowego stylu życia, Radosław Król. „Unikać powinniśmy natomiast węglowodanów, co pozwoli nam jeść częściej i więcej bez obaw o pojawienie się zbędnych kilogramów” – dodaje. Zdrowe substytuty Wspomnianych produktów niskowęglowodanowych jest na rynku coraz więcej. Do tej pory interesowały się nimi głównie osoby w trakcie odchudzania i po – w celu utrzymania jego efektów, a dziś coraz częściej sięgają po nie także ludzie szukający artykułów zdrowych - bez chemii i konserwantów. Wielu wybiera je z uwagi na fakt, że znakomicie uzupełniają dietę sportowców i osób ćwiczących sylwetkę oraz ułatwiają komponowanie posiłków wysokobiałkowych i „low carb”. Dodatkową ich zaletą jest to, że znaleźć można wśród nich wiele smacznych pozycji, które zastąpią te powszechnie uznawane za niezdrowe i tuczące, jak pizza, ciasto czekoladowe, makaron czy chleb. Wielu osobom tak ciężko przecież z tych pokus zrezygnować, tym bardziej więc w obawie przed konsekwencjami powinni wybierać dostępne substytuty. Odetchnąć z ulgą mogą również rodzice, gdyż zyskują możliwość przyrządzenia dzieciom ich ulubionych dań o zmniejszonej zawartości węglowodanów, ograniczając tym samym ryzyko utycia. Produkty te są sycące i nie powodują szybkich spadków cukru w organizmie, więc wpływają na ograniczenie nadmiernego apetytu, działają pozytywnie na metabolizm i zmniejszają ochotę na słodycze. Dzięki swoim właściwościom polecane są również osobom chorym na cukrzycę. Produkty niskowęglowodanowe a odchudzanie Niskowęglowodanowe propozycje cieszą się coraz większym powodzeniem z uwagi ich wpływu na dietę. Pozwalają one na spożywanie dużych ilości kalorii, jednocześnie przyczyniając się do ich deficytu w sposób naturalny m.in. właśnie poprzez ograniczenie węglowodanów, których zwykle spożywamy najwięcej. Ten czynnik potęguje skuteczność tej metody w odchudzaniu. Ponadto dieta oparta o produkty niskowęglowodanowe, poza tym, że jest skuteczna i nie wymaga głodzenia się, ma dobroczynny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a także zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę aż 30-krotnie. Wybrać właściwie Każdy zainteresowany może bez problemu nabyć wybrane produkty w jednym z wielu sklepów internetowych, sklepów ze zdrową żywnością czy gabinetów jak np. Studio Zdrowia. Wśród nich warto zwrócić uwagę na linię Adam’s Fitness Food, której np. mieszanka do samodzielnego sporządzenia chleba zdobyła I miejsce na DIABETICA EXPO 2009 w kategorii „Najlepszy produkt spożywczy w odchudzaniu i dla diabetyków”. Dla takich produktów powinno się znaleźć miejsce w każdej kuchni.