2014-12-04
Jesień i zima to dla wielu z nas okres ciągłej walki z infekcjami, osłabieniem i złym samopoczuciem. Wszystko przez to, że nasz organizm jest osłabiony.
Wzmocnić go możemy przede wszystkim odpowiednią dietą, a ta powinna zawierać kilka ważnych składników. Zobaczmy, jakich.
Nr 1 - czosnek
O jego właściwościach zdrowotnych wiemy wszyscy, jednak na co dzień często zapominamy włączyć go do swojej diety. A to błąd, bowiem jest to świetny sposób na wzmocnienie naszej odporności i ochrony przez zimowymi infekcjami. warto jeść do na surowo, na przykład dodając do pasty z awokado, które również zaleca się spożywać w okresie osłabienia odporności.
Nr 2 - tłuszcze roślinne
Powinny być spożywane codziennie, oczywiście w rozsądnych ilościach. Warto stosować wysokiej jakości oliwę z oliwek, olej z pestek winogron czy olej lniany. Jeśli lubimy różnorodność, możemy również włączyć do diety olej kokosowy jako zamiennik innego tłuszczu do smażenia czy pieczenia.
Zobacz również: Olej lniany - właściwości zdrowotne.
Nr 3 - imbir
Mowa oczywiście o świeżym korzeniu imbiru. Dla wzmocnienia odporności polecamy codziennie spożywać szklankę ciepłej wody z posiekanym imbirem oraz sokiem z cytryny.
Możemy do mikstury dodać również domowej roboty sok, na przykład malinowy lub aroniowy, który dodatkowo dostarczy cennych witamin. imbir świetnie rozgrzewa, a zawarte w nim olejki eteryczne łagodzą dolegliwości związane z przeziębieniem.
Nr 4 - przyprawy
Warto stosować przyprawy rozgrzewające, a w szczególności ostrą paprykę, a także sól himalajską, która jest doskonałym źródłem wielu mikroelementów, a ponadto świetnie reguluje prace przewodu pokarmowego i oczyszcza z toksyn. Warto również przyprawiać dania z tartym chrzanem, kurkumą, a także goździkami czy cynamonem.
Nr 5 - sezonowe warzywa i owoce
Zimą nasza dieta jest wyjątkowo uboga w sezonowe dary natury. Warto jednak pamiętać, że w tym czasie z powodzeniem możemy spożywać buraki, które są niezwykle wartościowym pomocnikiem dla naszego organizmu, kapustę, cebulę, seler czy por.
Polecamy kilka razy w tygodniu jeść rozgrzewające zupy warzywne na mięsnym wywarze, a podziękuje nam za to nie tylko naz układ immunologiczny, ale również sylwetka.
Autor:
Poradnik domowy
Nadesłał:
Przepisy kulinarne
http://smaczniezdrowo.pl
|
|