Ryba w różnych krajach świata
Ryby są doskonałym składnikiem niemal każdej diety, gdyż zawierają mnóstwo witamin i minerałów oraz cennych dla naszego zdrowia kwasów tłuszczowych.
Polscy dietetycy podkreślają jednak, iż spożywamy zbyt mało ryb. Ostatnie lata zdają się być jednak lepsze pod względem kulinarnego urozmaicenia, na co duży wpływ mogą mieć podróże. Zwiedzając inne kraje, poznając ich kulturę i kuchnię otwieramy się na nowości, które następnie wcielamy w życie. To dlatego w wielu domach na stołach zaczęły pojawiać się ryby śródziemnomorskie i owoce morza, a karp i ryba po grecku nie są już jedyną alternatywą dla mięsa i drobiu.
Prawdziwym bogactwem ryb wyróżnia się kuchnia skandynawska, mieszkańcy północnej Europy spożywają przede wszystkim śledzie, dorsze, łososie, pstrągi i makrele. Ryby te, ze względu na klimat, od wieków musiały być odpowiednio konserwowane poprzez zasolenie, wędzenie lub suszenie, co do dziś ma ogromny wpływ na charakter potraw rybnych w krajach takich jak Szwecja, Norwegia i Dania. Przykładem cieszącej się popularnością na całym świecie skandynawskiej potrawy rybnej, jest gravlax, czyli marynowany łosoś czy też suszony dorsz, a także wędzona makrela, która jest podstawą wielu past i kremów wykorzystywanych do przyrządzania wykwintnych przekąsek bankietowych.
Przeczytaj również: Potrawy z ryby w różnych krajach
Pomimo tego, że i Polska ma dostęp do wód Morza Bałtyckiego, to jednak nasze tradycje kulinarne dalece odbiegają od skandynawskich i wciąż najbardziej popularną rybą morską na naszych stołach jest śledź, zwykle marynowany w oleju lub w occie. Wraz z modą na grillowanie wzrosło także spożycie ryb, które po zamarynowaniu można opiekać na ruszcie. Największym powodzeniem cieszy się pstrąg z grilla, którego nadziewa się mieszanką czosnku, przypraw i posiekanej natki pietruszki.
Jeśli natomiast udamy się na południe Europy, do tak zwanych krajów śródziemnomorskich, to przekonamy się, że rozmaite potrawy z ryb i owoców morza są tam na porządku dziennym. Przepisy na ryby mogą być bardzo proste w wykonaniu, albo wręcz przeciwnie, mogą stanowić skomplikowane, popisowe dania szefów kuchni. Zawsze jednak stanową silny akcent kulinarny tej części świata.
Typowym daniem zarówno kuchni włoskiej, jak i hiszpańskiej są zupy rybne, które różnią się w zależności od regionu i występujących w nim gatunków ryb.
Polecamy kuchnię andaluzyjską.
Ryby i owoce morza mogą stanowić zarówno przystawkę, danie główne jak i przekąski, te ostatnie najczęściej są grillowane lub panierowane, a następnie smażone w głębokim tłuszczu. Hiszpanie wyspecjalizowali się w przyrządzaniu dań jednogarnkowych, tak zwana paella, może być mieszanką ryżu, warzyw, ryb, kurczaka i owoców morza. Z kolei inny ciekawy przepis na rybę można znaleźć w kuchni włoskiej, ''il pesce sotto sale'', czyli ryba pieczona pod warstwą gruboziarnistej soli, pozwala osiągnąć niezwykły smak i aromat mięsa, które zachowuje soczystość i wbrew pozorom nie przenika nadmiarem soli.
Autor: Internetowy poradnik domowy