Cynk wzmocni nas przed zimą
Każdej z nas zależy na tym, by wyglądać pięknie i młodo, mieć jędrną skórę bez wyprysków, trądziku i zmarszczek. Wizytówką kobiety powinny być tez gęste i lśniące włosy i zdrowe, mocne paznokcie. Przydałaby się też dobra kondycja i odporność na jesienne infekcje.
Tego rodzaju marzenia nigdy się nie spełnią, jeśli zabraknie choćby odrobiny cynku. Wtedy starzejemy się dużo szybciej, męczymy się z różnymi, szpecącymi zmianami skórnymi, trądzikiem i łojotokiem. Rany długo się goją, a po oparzeniach pozostają brzydki blizny.
Naczynka krwionośne pękają, na nogach pojawiają się żylaki. Włosy nam wypadają, na paznokciach zakwitają białe plamki. A na domiar złego nic nam się nie chce, męczy nas nawet drobny wysiłek. Chce się spać, ale gdy już wreszcie sen nadejdzie, dręczą nas koszmary. No i wciąż łapiemy katar,wystarczy, że gdzieś w okolicy ktoś raz kichnie.
Najwięcej cynku znajdziemy w: otrębach pszennych, maku, pestkach dyni i słonecznika, mięsie wołowym, grzybach. Inne też bogate źródła to: czosnek i cebula, mleko, żółtka jaj, orzechy, owoce morza, drożdże i ryby morskie, musztarda ziarnista, warzywa, szczególnie zielone, twarde sery oraz prawdziwy szampan.
Nadesłał:
pey
|