Dieta dobrych kalorii
Żeby schudnąć nie wystarczy spożywać mniej kalorii, ale trzeba też zadbać o odpowiedni dobór potraw.
Tak twierdzi Philip Lipetz, twórca tej diety. Według niego produkty o tej samej liczbie kalorii mają różną zdolność do odkładania się w postaci tłuszczu, dlatego nie każda dieta niskokaloryczna musi okazać się skuteczna. Przejście na dietę niskokaloryczną często powoduje, że organizm zaczyna gromadzić zapasy i nie chudniemy. Lipetz zauważył, że podobny problem pojawia się przy diecie o przewadze tłuszczów i białek zwierzęcych. Stąd wniosek, że trzeba spożywać głównie odpowiednie produkty, czyli tzw. „dobre kalorie” i unikać „złych kalorii”, tzn. produktów, w których ponad 31 % energii pochodzi z tłuszczu.
Dobre kalorie:
Nabiał: chude mleko, chudy biały ser, jogurt naturalny, kefir.
Ryby: słodkowodne, oprócz węgorza, z morskich: dorsz, flądra, halibut, sola, tuńczyk, łosoś.
Mięso: cielęcina, chuda szynka wieprzowa, białe mięso kurczaka i indyka bez skórki, wątróbka.
Owoce: jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, czereśnie, cytrusy, brzoskwinie, morele, agrest, porzeczki.
Warzywa: por, seler, pietruszka, kapusta, pomidor, ogórek, fasola, groszek, szpinak, kalafior, brokuły.
Węglowodany: pieczywo pełnoziarniste, otręby pszenne i owsiane, makaron, ryż i kasze.
Słodycze: niewielka ilość cukru.
Złe kalorie:
Nabiał: jajka, tłuste sery, tłuste mleko i jego przetwory
Ryby: węgorz, z morskich np. karmazyn, morszczuk, mintaj.
Mięso: pozostałe (wołowina, wieprzowina, baranina, kaczki, gęsi, dziczyzna, cynaderki).
Owoce: awokado, daktyle, figi, arbuzy, ananasy, dojrzałe banany, suszone, rodzynki, orzechy, pestki.
Warzywa: marchew, kukurydza, oliwki, ziemniaki.
Węglowodany: płatki śniadaniowe, białe pieczywo.
Słodycze: inne.
Najważniejsze zasady:
- Przez pierwsze 2 tygodnie ograniczyć do minimum spożycie białka zwierzęcego.
- Śniadania i przekąski mogą zawierać tylko „dobre kalorie”, na obiad i kolację można jeść złe, ale tylko w połączeniu z dobrymi w proporcji 1:4.
- Nie wolno łączyć białka zwierzęcego z węglowodanami i owocami.
- Należy uzupełniać dietę preparatami witaminowo-mineralnymi, pamiętając szczególnie o dostarczaniu wit. A,C,E, magnezu, potasu, miedzi i chromu.