Jaką pić herbatę?
Nie wystarczy zaparzyć herbatę i po prostu ją wypić. Jeśli będziesz miał więcej wiedzy na temat parzenia herbaty zachowasz jej właściwości prozdrowotne.
Z dodatkiem ziół i owoców - Coraz popularniejsze są mieszanki herbaty zrówno czarnej, jak i zielonej, z suszem owocowym lub ziołami, co podnosi ich walory zdrowotne. Na przykłąd malina działa napotnie, przeciwazapalnie, obniża temperaturę. Dzika róża wzmacnia odporność organizmu, aronia zaś poprawia elastyczność naczyń krwionośnych, przyspiesza regenerację tkanek. Dodaje się tekże zioła, np. nagietek lub rumianek, które mają dziąłanie przeciwazapalne, albo melisę oraz szyszki chmielu, które uspokajają nerwy i ułatwiają zasypianie.
Dobrze zaparzona
Na herbatę najlepiej gotować wodę przefiltrowaną lub odstałą przez kilka godzi. Nie przygotowujmy też tzw. esencji używaniej przez cały dzień. Napar powinien być świeży, bo tylko taki zachowuje wszystkie swoje prozdrowotne właściwości. Uwaga! Listki zielonej herbaty można zalewać wodą o temperaturze 80'C nawet kilka razy.