Jedz rzeżuchę nie tylko od święta
Rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zazwyczaj spożywamy ją na Wielkanoc, jednak warto pamiętać o tej roślinie na co dzień, zwłaszcza przy wiosennym przesileniu i związanymi z tym dolegliwościami.
Co zawiera rzeżucha
Przede wszystkim jest ona doskonałym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, K, a także takich minerałów: fosforu, żelaza, wapnia, chromu, siarki czy jodu.
Wpływ rzeżuchy na zdrowie
Najważniejsze właściwości rzeżuchy to przede wszystkim wzmocnienie odporności, regulowanie poziomu cukru we krwi, dobroczynny wpływ na trzustkę, układ pokarmowy, a także wsparcie w leczeniu chorób skóry. Ponadto spożywanie rzeżuchy przeciwdziała rozwojowi osteoporozy, a także doskonale oczyszcza krew.
Warto również poczytać na temat rzeżuichy w artykule: Rzeżucha - właściwości
Sadźmy rzeżuchę
Rzeżucha świetnie rośnie w warunkach domowych. Wystarczy wysiać ją na mokrą ligninę, a po kilku dniach pojawią się już pierwsze kiełki. Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do kanapek czy sałatek.
Autor: Poradnik domowy online
Nadesłał:
easylife
|