Jedz rzeżuchę nie tylko od święta


2015-03-14
Rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zazwyczaj spożywamy ją na Wielkanoc, jednak warto pamiętać o tej roślinie na co dzień, zwłaszcza przy wiosennym przesileniu i związanymi z tym dolegliwościami.

Co zawiera rzeżucha

Przeczytaj również:

Przede wszystkim jest ona doskonałym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, K, a także takich minerałów: fosforu, żelaza, wapnia, chromu, siarki czy jodu.

Wpływ rzeżuchy na zdrowie

Najważniejsze właściwości rzeżuchy to przede wszystkim wzmocnienie odporności, regulowanie poziomu cukru we krwi, dobroczynny wpływ na trzustkę, układ pokarmowy, a także wsparcie w leczeniu chorób skóry. Ponadto spożywanie rzeżuchy przeciwdziała rozwojowi osteoporozy, a także doskonale oczyszcza krew.

Warto również poczytać na temat rzeżuichy w artykule: Rzeżucha - właściwości  

Sadźmy rzeżuchę

Rzeżucha świetnie rośnie w warunkach domowych. Wystarczy wysiać ją na mokrą ligninę, a po kilku dniach pojawią się już pierwsze kiełki. Rzeżuchę najlepiej jeść na surowo, jako dodatek do kanapek czy sałatek.

 Autor: Poradnik domowy online



Nadesłał:

easylife

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl