Makaron do taktu – na wiele melodii
Nitki, wstążki, pióra, świderki, spaghetti… To jedne z kilkuset rodzajów makaronu. W połączeniu z dobrą włoską muzyką – każda z form tworzy wspaniały duet i jest pomysłem na idealne zakończenie dnia i nie tylko.
Nic tak mocno nie łączy mieszkańców Italii jak doskonały makaron, rytmiczna muzyka i wspólne spotkania przy stole. Dodając do tego ich pozytywne podejście do życia, niesamowite poczucie humoru oraz klimat panujący na południu Europy, każdy z nas chciałby przenieść się do Włoch choćby na kilka chwil.
|
Klasyczne ukojenie zmysłów
Opera swoimi korzeniami sięga włoskich, renesansowych maskarad karnawałowych. To prawdziwa klasyka, której każdy powinien choć w raz w życiu doświadczyć. Połączenie muzyki, sztuk plastycznych, gry aktorskiej i słów zapewnia szereg doznań, które zostają na długo w głowach słuchaczy. Bez wątpienia na rozwój opery duży wpływ miała twórczość Claudia Monteverdi. Dzięki popełnionemu na początku 1600 roku dzieła o tytule Orfeusz został uznany za twórcę gatunku operowego. Kolejne wybitne dzieła wyszły spod wirtuozowskich dłoni m.in. Francesca Caballi, Antonia Vivaldi, Alessandra Scarlatti i Gioacchina Rossini. Opera kojarzy się głównie z poważną, pompatyczną formą – nic bardziej mylnego. Ostatni z wymienionych kompozytorów (Gioacchino Rossi) skomponował wyśmienite, komiczne dzieło – Włoszka w Algierze (libretto stworzył Angelo Anelli). Utwór przenosi odbiorców w pełen humoru świat przygód pięciokąta okraszonego licznymi nieporozumieniami.
Po wizycie w operze swój włoski wieczór warto ukoronować równie klasycznym i eleganckim spaghetti w towarzystwie owoców morza i dojrzałych pomidorów. Taka pasta idealnie oddaje włoski klimat, a jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie.
Tanecznym krokiem
Niewiele osób wie, że pierwowzorem znanej powszechnie muzyki biesiadnej jest Italo Disco. Ten włoski styl muzyczny z początku lat 80. XX wieku, w odróżnieniu od swojego polskiego odpowiednika, charakteryzuje się tekstami, które zawierają cenne wskazówki i rady życiowe. Największe przeboje tej muzyki to m.in. znana wszystkim Felicita (Al. Bano & Romina Power), Tora Tora Tora (Numero Uno), Radiorama (Yeti), Around My Dream (Silver Pozzoli). Słuchając w domowym zaciszu dźwięków przyjemnego, rytmicznego Italo Disco warto przekąsić coś równie lekkiego. Idealnie sprawdzi się tutaj sałatka na bazie makaronowych świderków i warzyw. Ugotowany makaron łączymy z drobno posiekanym, aromatycznym szczypiorkiem, pokrojoną w kosteczkę szynką i rzodkiewką, ulubioną sałatą i najprostszym sosem winegret. Odrobiny chrupkości dodadzą nasiona słonecznika. Takie danie, okraszone tanecznymi dźwiękami pozwoli nam przenieść się myślami na parkiet włoskiej fiesty.
W świetle lamp stroboskopowych
Przenieśmy się zmysłami do Mediolanu. To tu w 1914 roku odbył się pierwszy koncert „muzyki futurystycznej” Art. Of Noises, który stał się początkiem dynamicznego rozwoju muzyki elektronicznej. Ostre brzmienia i wysokie tempo idealnie skomponują się z pastą all’arrabbiata. Arrabbiato z włoskiego oznacza „wściekły”, co w połączeniu z pastą oznacza dosłownie „wściekły makaron”. Danie to zostało wymyślone przez mieszkańców Rzymu w celu dodania tamtejszym robotnikom krzepy do pracy. Wystarczy drobno posiekany czosnek, przesmażony z aromatyczną papryczką, skropiony oliwą i doprawiony świeżą bazylią. Do tego wyśmienity makaron pióra i voilà!
Warto co jakiś czas zatrzymać się w codziennym biegu, spędzając magiczny wieczór w klimacie śródziemnomorskim, oddając się chwili przyjemności z doskonałym jedzeniem i włoską muzyką w rolach głównych. Poniżej przedstawiamy przepis na klasyczne, doskonałe spaghetti w iście operowej oprawie, które niczym twórczość największych mistrzów opery łączy lekkość, wdzięk i finezję z wirtuozerią doznań smakowych.
Włoskie spaghetti z mulami w sosie pomidorowym
Czas przygotowania: 20 minut
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 2
Składniki:
· Makaron Malma Spaghetti 200 g
· Pasata pomidorowa 200 g
· Mule 300 g
· Szalotka 2 szt.
· Czosnek 2 ząbki
· Białe wino 100 ml
· Sól, pieprz
· Oliwa z oliwek
· Natka pietruszki
· Bazylia
Przygotowanie:
Mule przepłukujemy zimną wodą i oczyszczamy z tzw. wąsów.
W międzyczasie gotujemy makaron wg zaleceń producenta.
Na patelni rozgrzewamy delikatnie 3 łyżki oliwy i dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek.
Po chwili dodajemy mule i białe wino, całość przykrywamy na ok. 5 minut, aby mule się pootwierały.
Następnie dodajemy pastę pomidorową i doprawiamy.
Gdy sos zgęstnieje, dodajemy makaron i zioła.
Smacznego!
Nadesłał:
info@synertime.pl
|