Masz zadyszkę, matowe włosy i zmiany na paznokciach?
Nie pomyl niedokrwistości z wiosennym osłabieniem! Codzienna dieta jest jednym z podstawowych czynników, które wpływają na nasze samopoczucie. Właściwy styl życia warunkuje bowiem utrzymanie zdrowia w 53%, czynniki środowiskowe w 21%, a cechy dziedziczne w 16%.
Niewłaściwy sposób odżywiania jest przyczyną ponad 50 zespołów chorobowych. Jednym z nich jest choroba krwi. Niedokrwistość, potocznie zwana anemią, stwierdza się, gdy zawartość hemoglobiny spada poniżej 13 g/dl u mężczyzn, poniżej 12 g/dl u kobiet, a u ciężarnej poniżej 11 g/dl. Jej pierwsze objawy to: osłabienie, kłopoty z koncentracją i pamięcią, drażliwość, a także niepokój.
ZA MAŁO ŻELAZA
Niedokrwistość może być spowodowana niedoborem żelaza. Może go brakować, gdy jest nieprawidłowo wchłaniany, podczas wzmożonego zapotrzebowania (np. ciąża, poród, szybki wzrost), przy niewłaściwej diecie (bezmięsna), gdy traci się sporo krwi (mięśniaki, obfite miesiączki, wrzody żołądka i dwunastnicy, nowotwory przewodu pokarmowego). W Polsce niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie występuje u 40% kobiet w wieku rozrodczym i u 45% ciężarnych. Rzadko zdarza się u kobiet po menopauzie i dorosłych mężczyzn. Jeżeli przez dłuższy czas brakuje nam żelaza, skarżymy się na zawroty głowy, osłabienie, brak apetytu, trudności w koncentracji i upośledzenie sprawności psychomotorycznej. Pojawia się szorstkość i bladość skóry, zajady w kącikach ust. U chorego występują zmiany na paznokciach, matowieją i wypadają włosy, zmniejsza się odporność na infekcje i wydzielanie hormonu tyreotropowego oraz hormonów tarczycy, co wpływa na metabolizm organizmu.
Aby uchronić się przed anemią, należy stosować dietę bogata w żelazo 9m.in. mięso, ryby, żółtka jaj, zielone warzywa liściaste, suszone owoce). Dotyczy to przede wszystkim dziewcząt w okresie dojrzewania, a także kobiet w ciąży i karmiących piersią. Wchłanianiu tego pierwiastka sprzyja dieta bogata w białko, aminokwasy i witaminę C.
WAŻNA MIEDŹ
Niedokrwistość może również wywołać niedobór miedzi, która jest niezbędna do prawidłowego przyswajania żelaza. U chorego na anemię spowodowaną deficytem tej substancji organizm nie wykorzystuje żelaza do produkcji hemoglobiny, tylko magazynuje je w wątrobie. Pierwiastek ten jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kory mózgowej. U dzieci jego brak prowadzi do zahamowania rozwoju psychicznego i psychomotorycznego. Mogą pojawić się napady drgawek. Niedobór miedzi występuje w stanach niedożywienia, podczas stosowania diet i karmienia dzieci mlekiem w proszku, a także w chorobach przewodu pokarmowego. Najwięcej tego pierwiastka znajduje się w : wątrobie, rybach, skorupiakach, orzechach i zielonych warzywach liściastych. Najmniej w mleku, margarynie i miodzie.
OSTROŻNIE Z MANGANEM
Mangan to pierwiastek śladowy, który występuje przede wszystkim w kościach i krwi człowieka. Jest niezbędny do normalnego funkcjonowania kory mózgowej. Jego brak powoduje mimowolne ruchy i drgawki, a także bywa powodem zwyrodnienia chrząstek międzykręgowych. Nadmiar tego pierwiastka może jednak powodować blokadę wchłaniania żelaza w jelitach i w ten sposób wywoływać anemię.
Mangan znajduje się głównie w roślinach. Dużo tego pierwiastka zawierają orzechy, pełne ziarna zbóż i herbata. Mniejsze ilości występują w rybach, fasoli i kukurydzy.
NIECO KOBALTU
Znaczenie tego pierwiastka w organizmie człowieka łączone jest z funkcją witaminy B12, ponieważ jest on jej częścią składową. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Brak kobaltu uzupełnia się witaminą B12. największe jej ilości są w wątrobie, nerkach, mięsie i jajach.
INNE PRZYCZYNY
Niedokrwistość występuje również po krwotokach, zatruciach ołowiem, w zakażeniach bakteryjnych i wirusowych, zespołach złego wchłaniania, chorobach nerek, wątroby, niedoczynności tarczycy i przysadki, białaczki i innych chorobach szpiku kostnego, genetycznych wadach budowy krwinek czerwonych i syntezy hemoglobiny. Zawsze jest konieczne znalezienie przyczyny niedokrwistości, aby ustalić jej leczenie.