Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników - zasady zdrowego żywienia


Ograniczenie spożywania żywności z dodatkami sztucznych barwników - zasady zdrowego żywienia
2009-04-05
Syntetyczne dodatki do żywności dodawane są masowo od kilkunastu lat, wzbudzają wiele kontrowersji.

Wiele z nich wycofano z użytku, inne uznano za niebezpieczne, inne wreszcie za podejrzane np. o działanie rakotwórcze, o działanie alergenne, co oznacza, że przy ich stosowaniu należy zachować szczególną ostrożność, gdyż mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Przeczytaj również:

Chemiczne dodatki do żywności mogą poprawić jej wygląd, smak, zmienić kolor, konsystencję, zapach, przedłużyć trwałość, czyli oszukiwać nasze zmysły: smak, węch i wzrok.

Do najbardziej "podejrzanych" zaliczają się:

  • E 127 Erytrozyna,
  • E 131 Błękit patentowy,
  • E 142 Zieleń S,
  • E 211 Benzoesan sodu,
  • E 221 Siarczyn sodu,
  • E 250 - E 252 Azotyny i azotany sodu i potasu,
  • E 310 Galusan propylu,
  • E 320 Butylohydroksyanizol (BHE),
  • E 321 Butylohydroksytoluen (BHT),
  • E 338 Kwas fosforowy,
  • E 621 Glutaminian sodu,
  • E 951 Aspartam,
  • E954 Sacharyna.


Nadesłał:

Poradnik kulturystyczny - ciekawe artykuły
http://poradnikkulturysty.blox.pl

Wasze komentarze (0):


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl