Sercowy jadłospis
Właściwe odżywianie chroni przed schorzeniami układu sercowo-naczyniowego, pomaga też uniknąć zaostrzenia choroby, gdy ta już się pojawi.
Przede wszystkim spróbuj znaleźć czas na spokojny pełnowartościowy, ale niezbyt obfity posiłek. Jedz mało, za to częściej i powoli. Nie trzeba aptekarsko odmierzać ilość produktów, liczyć kalorii, ale warto wiedzieć, Jaka żywność jest dla ciebie "dobra" a jaka "zła".
Unikaj potraw typu fast food, sięgaj za to po świeże owoce i warzywa, by zaspokoić zapotrzebowanie na kwas foliowy i inne witaminy z grupy B.
Warzywa na parze są dla ciebie najlepsze, bo nie tracą zbyt dużo witamin.
Białą mąkę, biały ryż i cukier trzeba wykreślić z diety. Jedz za to makaron i pieczywo z pełnego ziarna, brązowy ryż.
Wybieraj przekąski, które pomogą ci pokonać głód, ale nie dodadzą kilogramów. Może to być kilka orzechów, jogurt, ciasteczka z pełnego ziarna, jabłko,marchewka.
W twoim codziennym menu przynajmniej jedno danie powinno zawierać mięso, rybę lub jajka.
Dwa razy w miesiącu pozwól sobie na wątróbkę. To bogate źródło witamin B12, B6 i kwasu foliowego.
Unikaj produktów przetworzonych, w których składzie są: jajka i mleko w proszku oraz tłuszcze utwardzone.
Nie wolno nadużywać alkoholu, ale niewielkie ilości wina nie zaszkodzą.
W twojej lodówce powinny być produkty, które zawierają roślinne sterole i stanole obniżające poziom cholesterolu, np: margaryna Flora Pro-aktiv, Benekol, jogurt Danakol.
Łykaj tabletki z kwasem Omega-3 (sprawia,że nie zlepiają się płytki krwi), zwłaszcza gdy nie jadasz ryb.
Warto też przyjmować preparaty zawierające cenny dla serca błonnik i tabletki z magnezem, które łagodzą stres.