Zadbajmy o zdrowie zimą - jedzmy ryby!
Zimą, jadłospis powinien być bogaty przede wszystkim w ryby. O tym dlaczego są one ważnym elementem żywienia, opowie Konrad Gaca – ekspert do spraw żywienia i trener.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie ryb dwa razy w ciągu tygodnia. W Polsce zaledwie 8% Polaków stosuje się do tego zalecenia[1]. Dlaczego? Winę możemy zrzucić na wysokie ceny. Ale czy na pewno ceny mają tu kluczowe znaczenie? Czy może za mało mówi się dobroczynnych właściwościach ryb dla naszego organizmu? Powód może być bardziej złożony, dlatego warto wspomnieć i szczerzej opisać korzystny wpływ ryb na nasze zdrowie.
|
Nieodłączny element diety
Ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, poprawiają zdolności intelektualne i mogą działać antydepresyjnie, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i poprawiają odporność. Mają także dobroczynny wpływ na pracę układu krwionośnego, redukują ryzyko ataków serca, a także wpływają na wzmocnienie odporności organizmu na stres.
Ryby powinny być nieodłącznym elementem zdrowego odżywiania, przede wszystkim w okresie zimy. Ich regularne spożywanie z pewnością przygotuje nasz organizm do wiosennego przesilenia. Chyba nikt nie chciałby spędzać przedwiośnia w kolejce do lekarza?
Ryba rybie nierówna
W spożywaniu ryb najważniejsza jest równowaga. Ryby bałtyckie, takie jak śledź czy szprot, mają wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy D3, mających bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka, ale zawierają też najwyższe zawartości dioksyn o niekorzystnym oddziaływaniu.
Dlatego na naszej liście zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim takie ryby jak makrela, pstrąg, tuńczyk, łosoś, śledź, sardynki. Ich tłuszcze chronią przed miażdżycą, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają pracę serca. Ryby te posiadają także witaminy A, D, E i witaminy z grupy B.
Zdrowo, lekko, smacznie
Często osoby, które chcą schudnąć, pomijają ostatni posiłek w ciągu dnia. Należy pamiętać, że prawidłowo zbilansowana dieta składa się z 5 posiłków dziennie. Jednak każdy z nich powinien być skomponowany w inny sposób. Kolacja powinna być lekkim, ale sycącym daniem, które dostarczy organizmowi zapas energii do następnego dnia. Dlatego na kolację powinniśmy unikać ciężkostrawnych i tłustych potraw. Idealnym wyborem (nie tylko dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy) na wieczorną przekąskę są ryby. Pamiętajmy, że powinna ona być przygotowana w odpowiedni sposób. Na pewno nie powinniśmy smażyć ryb w panierce, ponieważ jest ona bardzo kaloryczna i dostarcza nawet o 30% kalorii więcej. Najlepszą metodą jest gotowanie ryby na parze lub upieczenie zawiniętej w pergamin. Dla poprawy smaku warto dodać aromatyczne zioła czy plasterki cytryny.
[1] Czerwińska Dorota, Gulińska Edyta „Podstawy żywienia człowieka”, WSiP 2011.
Nadesłał:
info@synertime.pl
|