Zdrowe pieczenie
Wszyscy, którzy dbają o linię lub są na diecie, a nie chcą rezygnować z pieczonego mięsa chętnie sięgają po rękawy i woreczki do pieczenia.
Nie wszyscy jednak wiedzą, że te produkty równie dobrze nadają się do pakowania żywności przed zamrożeniem czy do podgrzania w mikrofalówce - przepuszczają bowiem promieniowanie mikrofalowe. Piekąc drób, mięso czy ryby musimy często podlewać je bulionem lub wytwarzającym się sosem, aby potrawa zbytnio nie wyschła. Użycie rękawa czy woreczka do pieczenia zwalnia nas z tego uciążliwego obowiązku, a przy tym pozwala oszczędzić energię: częste otwieranie piekarnika zmniejsza panującą w nim temperaturę i wydłuża czas pieczenia.
Podobnie jest z odgrzewaniem niektórych potraw, na przykład podgrzewane w mikrofalówce czy piekarniku soczyste kotlety schabowe wysychają i zamieniają się w twardą „podeszwę”.
Użycie rękawa do pieczenia jest bardzo proste: przyprawione mięso, rybę czy warzywa wkładamy do przyciętego na odpowiednią długość rękawa, zamykamy go żaroodpornym klipsem i kilkakrotnie nakłuwamy folię igłą, widelcem lub wykałaczką. Pod koniec pieczenia rękaw otwieramy, aby potrawa ładnie się przyrumieniła. Dania przygotowywane w rękawie do pieczenia są kruche, soczyste i aromatyczne, a piekarnik czy mikrofalówka – co bardzo ważne dla każdej pani domu – pozostają czyste.
Wasze komentarze (1):
-
natalka , 2008-12-14 00:29:08
muszę wypróbować te rękawy foliowe, do tej pory przykrywałam w trakcie odgrzewania w mikrofalówce jedzonko drugim talerzykiem ale to nie zdaje egzaminu, mięso i tak wysycha